Skip to main content

Νεάπολη:Καταγγελία κατά διευθύντριας νηπιαγωγείου για εξαπάτηση γονέων

Σύμφωνα με τον δήμο, αναρτήθηκε ανακοίνωση ότι εγγράφονται υποχρεωτικά φέτος στο νηπιαγωγείο όσα παιδιά γεννήθηκαν το 2013 και το 2014.

Προσπάθεια παραπλάνησης κι εξαπάτησης των γονέων, για την εγγραφή των προνηπίων παιδιών τους στα νηπιαγωγεία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, μετά την όπως την χαρακτηρίζει «πρωτοβουλία» διευθύντριας Νηπιαγωγείου να αναρτήσει στην είσοδο του σχολείου σχετική ανακοίνωση, ενόψει της έναρξης της περιόδου των εγγραφών.

Σύμφωνα με τον δήμο, πρόκειται για νηπιαγωγείο της Δ.Ε. Νεάπολης, στο οποίο η διευθύντριά του προχώρησε στην ανάρτηση ανακοίνωσης, τονίζοντας με ιδιαίτερα έντονα στοιχεία ότι «εγγράφονται φέτος υποχρεωτικά όσα γεννήθηκαν το 2013 (Νήπια Α΄ ηλικίας) και όσα έχουν γεννηθεί το 2014 (Νήπια Β΄ ηλικίας, δηλ. προνήπια)».

«Το γεγονός έπεσε άμεσα στην αντίληψη στελεχών της διοίκησης του δήμου όταν η εκπαιδευτικός επιχείρησε να αναρτήσει την επίμαχη ανακοίνωση και στον παρακείμενο Παιδικό Σταθμό, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί στην απόσυρσή της», αναφέρει ο δήμος. 

Μάλιστα διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του πως «μετά τους συντονισμένους αγώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς, στους οποίους πρωτοστάτησε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ανακοινώθηκε και επίσημα–εκτός των άλλων- η εξαίρεση όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος- από την υποχρεωτική εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου για την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων ηλικίας τεσσάρων ετών (γεννηθέντα το 2014)».

Συμπεραίνεται λοιπόν πως «όλοι οι γονείς των τετράχρονων διατηρούν το νόμιμο δικαίωμά τους να επιλέξουν για τα παιδιά τους τούς Παιδικούς Σταθμούς, όπως ίσχυε και για τη σχολική περίοδο που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της»

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχει ως εξής:

«Προς γενική έκπληξη και απογοήτευσή μας διευθύντρια Νηπιαγωγείου, που στεγάζεται στη Δ.Ε. Νεάπολης, επιχείρησε να αναρτήσει μια λίαν επιεικώς απαράδεκτη ανακοίνωση στην είσοδο του σχολείου, με την οποία ‘‘ενημέρωνε’’ τους γονείς για την υποχρεωτικότητα εγγραφής των προνηπίων ηλικίας τεσσάρων ετών, που γεννήθηκαν το 2014, στα Νηπιαγωγεία, ενώ το ίδιο επιχείρησε να κάνει και σε όμορο Παιδικό Σταθμό.

»Πρόκειται για μια αυθαίρετη πρωτοβουλία η οποία εγείρει πολλές υποψίες, τόσο ως προς την πατρότητά της όσο και για τη σκοπιμότητά της. Το βέβαιο είναι ότι μέσω αυτής επιχειρείται μια παραπλάνηση και εξαπάτηση των γονέων ενόψει της έναρξης της περιόδου εγγραφής των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, η οποία αρχίζει την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018.

»Κι αυτό συμβαίνει ενώ και επίσημα ανακοινώθηκε –εκτός των άλλων- η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από την υποχρεωτική εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου για την προσχολική εκπαίδευση. Επειδή φαντάζει λίγο δύσκολο η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός να αγνοούσε την εξέλιξη αυτή, η πρωτοβουλία της αυτή μόνο έντονους προβληματισμούς και υποψίες προκαλεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, αυτό γίνεται εκ συστήματος σε όλη τη χώρα.

»Είναι σαφές ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους συντεχνιακές, μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες επιχειρούν χωρίς ίχνος σοβαρότητας και υπευθυνότητας να προκαλέσουν σύγχυση και πανικό στους γονείς, που φέτος παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο θέμα της προσχολικής εκπαίδευσης με αγωνία και τρόμο, ασκώντας σε βάρος τους έναν ψυχολογικό εκβιασμό ή εξαναγκασμό.

»Οι γονείς, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αγώνες, που δώσαμε ενωμένοι όλοι οι δήμοι της χώρας, διασφάλισαν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να επιλέξουν για τα τετράχρονα παιδιά τους τη φοίτηση-φιλοξενία τους ως προνηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς. Και οι αρμόδιοι που επέμεναν να κωφεύουν στις φωνές διαμαρτυρίας και να αγνοούν τα ατράνταχτα επιχειρήματά μας, αναγκάστηκαν στο τέλος να… μαζέψουν την κατάσταση, αφού μετά τις συσκέψεις των κρατικών οργάνων διαπίστωσαν –έστω και με καθυστέρηση- ότι το πρόγραμμα που σχεδίασαν και ήθελαν να επιβάλλουν δεν είναι υλοποιήσιμο και άμεσα εφαρμόσιμο.

»Ενημερώνουμε, λοιπόν, τους γονείς ότι συνεχίζουν να έχουν το νόμιμο δικαίωμα επιλογής να εγγράψουν κανονικά τα τετράχρονα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς. Και μάλιστα με το δικαίωμα απόκτησης ‘‘βάουτσερ’’, που είναι κατάκτηση του αγώνα μας, συμμετέχοντας δωρεάν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (6:30 μ.μ.-5 μ.μ.) και με διευρυμένες προσφερόμενες υπηρεσίες, σε αντίθεση με τα Νηπιαγωγεία που είναι κλειστά τρεις μήνες το καλοκαίρι, 15 ημέρες τα Χριστούγεννα και 15 ημέρες το Πάσχα.

»Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, τα Νομικά Πρόσωπα (ΚΕΥΝΣ, ΔΚΚΠΑ) και όλες οι Υπηρεσίες του (Συμβουλευτικοί Σταθμοί, κ.ά.) είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους γονείς για την υποβολή των αιτήσεων εγγραφών των παιδιών τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

»Οι εγγραφές αρχίζουν την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 και θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, και μπορούν να γίνονται στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς και των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλος)».