Skip to main content

Νέα τροπή στην υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ των εταιρειών φωτογραφικού υλικού

Την εμπλοκή και των οικονομικών επιθεωρητών της εφορίας στην υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ εταιρειών φωτογραφικού υλικού διερευνά το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητώντας την επιστροφή εντός 48 ωρών του
Συνέχεια στην υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ από εταιρείες διακίνησης εικονικού φωτογραφικού υλικού στη Βουλγαρία, ύψους 8.831.906 ευρώ, στην οποία εμπλέκονται οι υπεύθυνοι εφοριακοί τριών Δ.Ο.Υ της Θεσσαλονίκης και οι υπεύθυνοι των εικονικών εταιρειών, δίνει το Ελεγκτικό συνέδριο.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Σχοινιωτάκης, έδωσε εντολή στην αρμόδια διεύθυνση επιθεώρησης της πόλης να επιστραφούν, εντός των 48 ωρών, τα 8,8 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό περιήλθε στην κατοχή των εταιρειών από επιστροφήΦΠΑ, μετά από προσκόμιση πλαστών βεβαιώσεων και εικονικών τελωνειακώνστοιχείων.

Το μέγεθος της απάτης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι υποτιθέμενες ποσότητες φωτογραφικού υλικού ήταν ικανές για να καλύψουν τη ζήτηση της ευρωπαϊκής αγοράς για μια πενταετία! Το παράδοξο δε της υπόθεσης είναι πως ενώ στους εφοριακούς οι οικονομικοί επιθεωρητές επέβαλαν ποινές-χάδι, οι αντίστοιχοι επιθεωρητές στους τελωνειακούς, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, επέβαλαν εξ αρχής την επιστροφή του παράνομου ΦΠΑ.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από την έγγραφη παραγγελία του κ. Σχοινιωτάκη, η απάτη των τριών ανύπαρκτων εταιρειών έγινε στις Γ´και Δ´ Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης, καθώς και στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι μόλις έγινε γνωστή η απάτη, οι αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές, που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, επικαλέστηκαν ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τους υπεύθυνους εφοριακούς υπαλλήλους, προκειμένου είτε να μην τους επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, είτε να απαλλαγούν. Ειδικότερα, στους υπευθύνους εφοριακούς καταλογίστηκε απλή αμέλεια και ατελής εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ άλλοι έμειναν άθικτοι από την έρευνα που διεξήχθη.

Ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας αναφέρει ότι οι οικονομικοί επιθεωρητές επικαλέστηκαν τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στους υπαλλήλους του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και όχι αυτές των διαχειριστών υπολόγων, που έχουν αυξημένες ευθύνες.

Ακόμη, αναφέρει ότι η παραγραφή των αδικημάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι διετής, ενώ για τους διαχειριστές υπολόγους η παραγραφή είναι δεκαετής ή ακόμη και εικοσαετής.

Παράλληλα, της υπόθεσης έχει επιληφθεί η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των υπευθύνων εφοριακών. Επίσης, η Εισαγγελία θα αναζητήσει και ποιοι είναι πίσω από τις εταιρείες «μαϊμού» για να ασκήσει διώξεις σε βάρος τους και εφόσον αποκαλυφθούν, να εκτελεστεί το δεύτερος σκέλος της εντολής Σχοινιωτάκη, για επιστροφή από την πλευρά τους του ποσού της απάτης.