Skip to main content

Νέα σκληρά μέτρα ζητούν οι δανειστές - Δεν υπάρχει συμφωνία

Σκληρές οι απαιτήσεις των δανειστών, που ζητούν γη και ύδωρ από τον πρωθυπουργό. Δραματικό δείπνο Τσίπρα-Γιούνκερ παρουσία Γ.Ντάισελμπλουμ.

Πακέτο πολύ σκληρών μέτρων, που αποτελούν προτάσεις της πρόσφατης συνάντησης των «5» (Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν ΛαγκάρντΛαγκάρντ και του ίδιου) παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησής τους, που δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάστηκε ένα κείμενο πέντε σελίδων, το οποίο περιγράφει αναλυτικά τις απαιτήσεις των θεσμών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του Αλέη Τσίπρα μετά τη συνάντηση, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Η πρόταση των θεσμών προβλέπει απελευθέρωση των απολύσεων όσον αφορά στο εργασιακό, κατάργηση του ΕΚΑΣ και περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις στο ασφαλιστικό, όπως και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και περικοπές στις πρόωρες συντάξεις.

Το κείμενο περιλαμβάνει ακόμη διπλό συντελεστή για τον ΦΠΑ, που θα ορίζεται για παράδειγμα στο 11% για τα φάρμακα και στο 23% για το ρεύμα, όπως και ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σημειώνεται πως παρόντες στο δείπνο, από την ελληνική πλευρά, είναι οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Στην αποψινή συνάντηση θα καθοριστεί κυρίως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και είναι πιθανόν να τεθεί και ένας χρονικός στόχος για την επίτευξη συμβιβασμού στο τεχνικό επίπεδο», τόνισε σχετικά πηγή της ευρωζώνης που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του left.gr, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Αμετανόητοι: Προκλητική πρόταση των δανειστών»: 

«Το σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων (η οποία, σημειωτέον αφορά μόνον το επόμενο δίμηνο, καθώς τον Σεπτέμβριο υπάρχει απαίτηση για νέο πακέτο) που προτείνουν στην Αθήνα, συμπεριλαμβάνεται η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρή ΔΕΗ», καθώς και πιο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.  
Συνοπτικά, οι τρεις Θεσμοί προτείνουν τα παρακάτω:

  • Να ισχύσουν δυο δείκτες στον ΦΠΑ: Ένας στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και έναν στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση. Αν ισχύσουν αυτά, τότε θα προκληθούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.
  • Να μειωθούν οι συντάξεις κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κάθε μήνα το δημόσιο δαπανά ... δισ. ευρώ
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Πρόκειται για μια απολύτως προκλητική πρόταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ
  • Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και η «μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτή την απαίτηση
  • Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ
  • Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρόταση των Θεσμών δεν υπάρχει καμία αναφορά για το χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του».