Skip to main content

Νέα «πυρά» Σαμαρά κατά της κυβέρνησης

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό για την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος σήμερα το πρωί παραβρέθηκε στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο 28ο Γ
Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό για την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα το πρωί παραβρέθηκε στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο 28ο Γυμνάσιο Παγκρατίου.

«Μετά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους η Παιδεία και η Υγεία είναι τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του μνημονίου», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «είμαστε εδώ κοντά στα παιδιά, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του κόσμου».

Ερωτηθείς για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τον ρόλο να αποφασίζει και να συντονίζει, όχι τον ρόλο του σχολιαστή και αναλυτή. Ο πρωθυπουργός δεν είναι κοντά στον κόσμο, δεν παρακολουθεί τα προβλήματα και λυπάμαι γιατί καμία ουσιαστική λύση δεν έχει».

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους μαθητές του 28ου Γυμνασίου λέγοντας «οι γονείς και η πατρίδα περιμένουν από εσάς να κάνετε αυτό που πρέπει. Η πατρίδα βασίζεται σε εσάς για ένα καλύτερο μέλλον, να είσαστε καλά και να είσαστε πάντα πρώτοι».

Στην επίσκεψή του, ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόταν από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο, την τομεάρχη Παιδείας Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βασίλη Κικίλια.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου. Απευθυνόμενος στις μαθήτριες και τους μαθητές του Γυμνασίου δήλωσε:

«Νομίζω ότι πρέπει να σας προσφωνήσω ως "συμμαθητές και συμμαθήτριες". Πέρασα από το κατώφλι αυτού του σχολείου πριν πενήντα χρόνια με την ίδια αγωνία που ερχόσαστε και εσείς σήμερα. Λένε ότι έχω καταφέρει κάποια πράγματα. Ό,τι κατάφερα το χρωστώ σε αυτό το σχολείο το οποίο κρατώ πάντα μέσα στη καρδιά μου. Σπουδαίοι δάσκαλοι, με μεράκι και κέφι, ανάλογο μεράκι και κέφι που έχουν και οι δικοί σας δάσκαλοι. Εάν αγαπάτε το σχολείο σας, σέβεστε τους καθηγητές σας, λατρεύετε τους γονείς σας, πιστεύετε στην πατρίδα, τότε να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι θα πετύχετε. Να είστε καλά και καλή προκοπή».

«Φέτος δυστυχώς το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει σε λιγότερα σχολειά, σε λιγότερα τμήματα και για λιγότερους εκπαιδευτικούς», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που στον αγιασμό στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

«Με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, οδηγείται το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε χρεοκοπία. Αλλά μία κοινωνία με χρεοκοπημένο εκπαιδευτικό σύστημα είναι καταδικασμένη να βουλιάξει», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση, ενώ έταζε άλλα πέρυσι τέτοιον καιρό, ως αντιπολίτευση, έχει υιοθετήσει πλήρως τις συνταγές του ΔΝΤ στην εκπαίδευση. Και δυστυχώς τα σχολειά μας οδηγούνται στη δεκαετία του ΄60, με 30 μαθητές ανά τάξη. Και βεβαίως όλα αυτά λόγω των κενών που αφήνουν πίσω τους οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, χωρίς την παραμικρή πρόθεση αναπλήρωσής τους».

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα μιας κοινωνίας. Κι αν δεν επενδύσουμε στη γνώση, αλλά επενδύουμε μονάχα σε κόστη και ζημιές, σε αριθμούς, τότε δεν πρόσκειται ποτέ αυτή η χώρα να βγει από την κρίση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της προς τους καθηγητές του 20ου Γυμνασίου Περιστερίου με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς προειδοποίησε ότι «ο χώρος της παιδείας πρόκειται να χτυπηθεί αλύπητα και οι εκπαιδευτικοί θα νιώσουν την ίδια επίθεση με αυτή που υφίστανται οι εργάτες στα εργοστάσια», καλώντας τους να συμμετάσχουν «σε ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο με ενιαία αιτήματα πάλης, που δεν θα καταργεί τις ιδιαίτερες δράσεις του κάθε κλάδου».

«Ο κοινωνικός σας ρόλος τελείωσε, η υποβάθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης θα πάρει τέτοια μορφή που δεν είχαμε δει ποτέ μέχρι τώρα», επεσήμανε η γ.γ. του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι η πλήρης εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα δώσει στους εκπαιδευτικούς ένα διάστημα τριών τεσσάρων ετών έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για αντίσταση, γιατί αλλιώς θα καταλήξουν «υπάλληλοι δημάρχων».

Ο στόχος του ενιαίου κοινωνικού μετώπου δήλωσε η κ. Παπαρήγα πρέπει να είναι η ανατροπή σε επίπεδο εξουσίας, αλλιώς ο αγώνας θα μείνει στη μέση και στην κατεύθυνση αυτή διευκρίνισε ότι οι τοπικές εκλογές έχουν ισοδύναμη αξία με τις γενικές.

Κάλεσε δε τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε λαϊκές επιτροπές που θα πρέπει να δημιουργηθούν στις γειτονιές και κάθε σχολείο, όπως και κάθε γειτονιά να μετατραπεί «σε κάστρο αντίστασης».

Εξέφρασε την αντίθεσή της σε «δράσεις του στυλ εκτόξευσης παπουτσιών κατά του πρωθυπουργού», ή «ντου στη βουλή», καθώς όπως υποστήριξε τέτοιες δράσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα συνεργασίας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών με δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, την απέκλεισε δηλώνοντας ότι «έχουμε σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με αυτό το χώρο. Αυτός ο χώρος δεν αποτελεί συγκροτημένο πολιτικό φορέα με στρατηγική, αλλά ομάδες και ομαδούλες που της χαρακτηρίζει ένας αρρωστημένος πλουραλισμός και αφερεγγυότητα». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλό για το κίνημα που δεν συνεργαστήκαμε, γιατί αν κατεβαίναμε μαζί αυτό που θα πετυχαίναμε θα ήταν η αναπαραγωγή της Βαβυλωνίας».

Αναφερόμενη σε υποψήφιους «αντάρτες» που κατεβαίνουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και προέρχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα εξέφρασε την άποψη ότι «όταν εκλεγούν γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως», ενώ σε ιδιαίτερη αναφορά για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλο είπε ότι «όλη μέρα γυρνάει στα κανάλια, είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικηγόρους της Αθήνας που έχει υπαλλήλους, που τους αμείβει με 500 ευρώ το μήνα».

Κάλεσε γενικότερα τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις εκλογές και υπογράμμισε ότι «η αποχή βολεύει τα δύο μεγάλα κόμματα και ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως», συμπληρώνοντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι η απαξίωση αλλά η ανατροπή του πολιτικού συστήματος».