Skip to main content

Νέα πτώση στην τραπεζική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Η μηνιαία καθαρή ροή διαμορφώθηκε σε αρνητική κατά 117 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής 146 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ειδικότερα, η τραπεζική χρηματοδότηση συρρικνώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 1,9% έναντι 2,1% τον Μάρτιο του 2016, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή διαμορφώθηκε σε αρνητική κατά 117 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής 146 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επιχειρήσεις


Προς τις επιχειρήσεις, η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 118 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής 224 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο -1% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,6%, από -0,9% το Μάρτιο του 2016, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 175 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 263 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,7% από -8,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 40 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες


Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 46 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,3%, από -1,0% τον προηγούμενο μήνα.

Ιδιώτες


Αρνητική κατά 189 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Απρίλιο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 361 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,9%, από -3,0% το Μάρτιο του 2016.