Skip to main content

Νέα πτέρυγα αποκτάει το Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης

Το έργο που υλοποιήθηκε από την ΠΚΜ με κονδύλια του ΕΣΠΑ εγκαινίασαν χτες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Μητροπολίτης Άνθιμος.

Τη νέα πτέρυγα του Χαρίσειου Γηροκομείου Θεσσαλονίκης, που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κονδύλια του ΕΣΠΑ, εγκαινίασαν χτες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Πρόκειται για την «Προσθήκη – επέκταση της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων του Χαρίσειου Γηροκομείου Θεσσαλονίκης», προϋπολογισμού 10.965.000 ευρώ, που περιλαμβάνει σειρά έργων σε μια από τις πλέον σημαντικές δομές για τους ηλικιωμένους της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το έργο «ύψιστης κοινωνικής σημασίας» και τόνισε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας επέβλεψαν και συνεχίζουν να επιβλέπουν τις εργασίες, μέχρι και τις τελευταίες λεπτομέρειες που απομένουν προκειμένου να παραδοθεί το έργο ολοκληρωμένο στο προσωπικό του Χαρίσειου και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τις παρεμβάσεις, το Χαρίσειο Γηροκομείο έγινε πλέον ένας σύγχρονος χώρος φροντίδας των ατόμων τρίτης ηλικίας. Στο πλαίσιο των εργασιών, διαμορφώθηκαν κατάλληλα η είσοδος στην πρώτη στάθμη και οι κοινόχρηστοι χώροι, ώστε να εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι και προβλέφθηκε η στέγαση του «Κέντρου Ημέρας για την Αντιμετώπιση της Νόσου Aλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών», σε συνέχεια με το Οικοτροφείο των νοσούντων. Επίσης έγιναν καίριες επεμβάσεις στους θαλάμους διαβίωσης των τριών ορόφων με στόχο τη μετατροπή των τετράκλινων θαλάμων με τα κοινόχρηστα w.c. σε δίκλινους χώρους με w.c. – ντους. Δημιουργήθηκε οργανωμένο Υδροθεραπευτήριο για ήπια γυμναστική άσκηση, καθώς και πολλοί μηχανολογικοί και βοηθητικοί χώροι. Τέλος βελτιώθηκαν οι χώροι κυκλοφορίας, με παρεμβολή ενός βιοκλιματικού στοιχείου – Θερμοκηπίου, για να εξυπηρετήσει τις επιτακτικές και τεράστιες ανάγκες φροντίδας των ηλικιωμένων.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που παραδίδουμε ένα ακόμα έργο ύψιστης κοινωνικής σημασίας, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας για τους συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας εμπεδώνουν τον κοινωνικό μας πολιτισμό και την ανθρωπιά σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο τόπος μας το έχει ανάγκη. Η πρόσβαση των συμπολιτών μας στο υπέρτατο κοινωνικό αγαθό της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας είναι προτεραιότητά μας. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για μένα προσωπικά, η Αλληλεγγύη αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση. Αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει εστιάσει την προσοχή της στα έργα για τη Δημόσια Υγεία και την Πρόνοια, ώστε να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε σύγχρονες υπηρεσίες. Όλα όσα πετυχαίνουμε με την ολοκλήρωση έργων και με τη διαρκή ένταξη παρεμβάσεων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν υποκαθιστούν τον άνθρωπο, υπηρετούν τον άνθρωπο. Στόχος μας είναι, μέσα από τα έργα και τις δράσεις μας, να κάνουμε καλύτερη, πιο βιώσιμη  την καθημερινότητα, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής όλων των συμπολιτών μας. Η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια και στην περίπτωση του Χαρίσειου Γηροκομείου το αποδεικνύουμε, καθώς το έργο ξεκίνησε επί διοίκησης του Παναγιώτη Ψωμιάδη και συνεχίστηκε απρόσκοπτα, μέχρι την ολοκλήρωσή του», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συνεχάρη τους γιατρούς και το προσωπικό του Χαρίσειου Γηροκομείου για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν στους ηλικιωμένους, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα, επιδεικνύουν, όπως είπε, υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό, διαθέτοντας υψηλή επιστημονική κατάρτιση.

Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο τονίζοντας ότι με το όραμά του, την καθοδήγηση και την επιμονή του προσφέρει πολύτιμο έργο και υπηρεσίες τόσο στην Εκκλησία, όσο και σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη βοήθειας.