Skip to main content

Νέα προσπάθεια κατάργησης του Obamacare την ερχόμενη εβδομάδα

Στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα απαιτούνται 50 ψήφοι για την κατάργησή του και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 εδρών.

Tην επόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα απόπειρα κατάργησης του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare), καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι προγραμματίζουν νέα ψηφοφορία στη Γερουσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αδυναμία της Γερουσίας να ψηφίσει το καλοκαίρι το νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί για αντικατάσταση του Obamacare είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα απαιτούνται 50 ψήφοι για την κατάργησή του (επί συνόλου 100 εδρών) και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 εδρών.

Πάντως, δεν θεωρείται βέβαιο ότι στους κόλπους τον Ρεπουμπλικάνων δεν θα υπάρξουν διαρροές, καθώς ήδη ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι έχει δηλώσει αντίθετος στο πλαίσιο της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ τουλάχιστον άλλοι πέντε γερουσιαστές δεν έχουν λάβει αποφάσεις για την στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία.

Πρόκειται για τους Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, Λίζα Μαρκόβσκι και Νταν Σάλιβαν από την Αλάσκα, Τζον Μακέιν από την Αριζόνα και Τζέρι Μόραν από το Κάνσας. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Θουν δήλωσε στο Fox News: «Οι ψήφοι που μας λείπουν για να έχουμε το σύνολο των 50 που απαιτούνται, είναι μετρημένες στα δάκτυλα».

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο κι ο Λευκός Οίκος έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας δεύτερης αποτυχημένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, μετά το αρνητικό προηγούμενο για την κατάργηση του Obamacare τον Ιούλιο στην Γερουσία.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία είναι γνωστή ως νομοσχέδιο Κάσιντι-Γκράχαμ, από τον κεντρικό ρόλο των Γερουσιαστών Μπιλ Κάσιντι και Λίντσεϊ Γκράχαμ που την προωθούν.

Η συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα υπηρεσιών υγείας (Avalere Health) εκτιμά ότι το νέο νομοσχέδιο θα επιφέρει μείωση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης προς τις αμερικανικές πολιτείες κατά 215 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, ενώ αντιμέτωπες με τις μειώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα βρεθούν 34 πολιτείες.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα από την άποψη της μείωσης των ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων για την υγεία αναμένεται ότι θα δεχτούν η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, που έχουν κυβερνήτες οι οποίοι πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα. Στις πολιτείες αυτές, έγινε επέκταση του ασφαλιστικού προγράμματος Medicaid στο πλαίσιο του Obamacare για τους φτωχούς, αλλά και τα άτομα ΑμεΑ. Από την άλλη μεριά, πολιτείες όπως το Τέξας, οι οποίες δεν προχώρησαν σε επέκταση των καλύψεων του Medicaid, δεν θα αντιμετωπίσουν ομοσπονδιακές μειώσεις και θα βρεθούν σε πιο πλεονεκτική θέση, σύμφωνα με την εκτίμηση της Avalere.