Skip to main content

Νέα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης

Δεύτερη σειρά προγραμμάτων για την επιδότηση της απασχόλησης προανήγγειλε για το Μάιο ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, μετά από την αναγγελία του πρόσφατου προγράμματος για την επιδότηση 119.000 θέσεω
Δεύτερη σειρά προγραμμάτων για την επιδότηση της απασχόλησης προανήγγειλε για το Μάιο ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά από την αναγγελία του πρόσφατου προγράμματος για την επιδότηση 119.000 θέσεων εργασίας (εκ των 50.000 θέσεων στον Τουρισμό) και στο οποίο κατατέθηκαν ήδη 6.500 αιτήσεις.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια», ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι όλες οι πολιτικές του υπουργείου Εργασίας κατατείνουν στο να βοηθηθεί η χώρα για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης. Ο υπουργός προανήγγειλε την εφαρμογή νεότερων προγραμμάτων με στόχο να εξυπηρετηθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια και η προσπάθεια ισορρόπησης του στόχου του ΠΣΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει το ΠΣΑ από την είσπραξη των εισφορών (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 4% σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος τοποθέτησε στον Μάιο και τον Ιούνιο την απόδοση της δέσμης μέτρων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας ότι η μέχρι τώρα απόδοση ήταν «θετική όχι όμως και η επιθυμητή».

Επί της ουσίας των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι καλύπτουν όλες τις υφιστάμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης θέτοντας περαιτέρω εγγυήσεις (πλην εκείνης της εργολαβίας, η οποία θα συμπεριληφθεί στο Ασφαλιστικό).

Υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας να ρυθμιστεί η αγορά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, επισημαίνοντας ότι όταν μιλά κανείς για κατάργησή τους είναι σαν να μιλά για κατάργηση της πραγματικότητας. «Ποιος μπορεί να το πει αυτό - διερωτήθηκε - κοιτώντας μια αγορά που η ανεργία του Ιανουαρίου έφτασε στο 11,2%, αριθμός στον οποίο πρέπει να προστεθεί ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων που έχει αγγίξει το 6,2%;»

Ανέφερε επίσης ότι από 16.500 ελέγχους που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκε ποσοστό 20% - 25% ανασφάλιστων εργαζόμενων για να τονίσει ότι αυτή η αγορά με ανασφάλιστους εργαζόμενους, ως προϊόν αυθαιρεσίας εργοδοτικής και προβλημάτων με τη στάση των ίδιων των εργαζόμενων που κοροϊδεύουν το σύστημα, ρυθμίζεται.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η πολιτική στόχευση του υπουργείου συμπυκνώνεται σε ρυθμίσεις με την παροχή των εγγυήσεων «χωρίς υπερρυθμίσεις, που δημιουργούν αγκυλώσεις, ούτε απορρυθμίσεις όπως είναι η αγορά σήμερα».

Τέλος ο Α. Λοβέρδος προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογιών στο νομοσχέδιο που αφορούν τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους παραβάτες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τη συμφωνία της ΟΤΟΕ με τις τράπεζες για υπέρβαση συγκρούσεων που εκκίνησαν το 2005 και την κατάργηση της εταιρίας Ολυμπιακό Χωριό.

Στο σχέδιο νόμου θα συζητηθούν και οι τροπολογίες που αφορούν σε θέματα ασφαλιστικών εισφορών για περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, προμηθειών των νοσοκομείων και ίδρυσης φαρμακείων σε ιδιωτικές κλινικές.