Skip to main content

Νέα όψη για το Μουσείο Σλίμαν μέχρι το 2019

Το μουσείο προς τιμή του Ερρίκου Σλίμαν αναμένεται να αποκτήσει μια ανανεωμένη μόνιμη έκθεση μέχρι το 2019.

Ο Ερρίκος Σλίμαν (1822-1890) ήταν ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε ριζικά την επιστήμη της σύγχρονης αρχαιολογίας κατά τον δέκατο ένατο αιώνα. Παρά την αμφισβήτηση που γνώρισε εν ζωή από το χώρο της κλασικής αρχαιολογίας στη Γερμανία -μιας και ο ίδιος δεν ανήκε στο ακαδημαϊκό κατεστημένο της εποχής του αλλά ήταν πέρα από αρχαιολόγος πλούσιος έμπορος και ταξιδευτής- η συμβολή του θεωρείται σήμερα αδιαμφισβήτητη. Ανακάλυψε την ομηρική Τροία, το Ίλιον, στο λόφο του Χισαρλίκ στην Τουρκία και έκανε σημαντικές ανασκαφές στις Μυκήνες, τον Ορχομενό, την αρχαία Τίρυνθα.

Το Μουσείο Ερρίκου Σλίμαν στη μικρή πόλη Ανκερσάγκεν είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του γερμανού αρχαιολόγου. Πρόκειται στην ουσία για ένα μικρό χώρο, το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια όταν ο ιερέας πατέρας του διακονούσε στην περιοχή. Εγκαινιάστηκε το 1980 και αποτελεί έκτοτε χώρο ειδικών εκθέσεων, εκδηλώσεων αλλά και παρουσιάσεων νέων εκδόσεων που αφορούν το έργο του Ερρίκου Σλίμαν.

Παράλληλα έχει ερευνητική αποστολή ενώ εκεί διατηρείται επίσης και ένα πλούσιο αρχείο με χειρόγραφες σημειώσεις του γερμανού αρχαιολόγου. Παρά το γεγονός ότι το μουσείο αυτό δεν είναι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, έχει τη δική του σημασία διότι εστιάζει σε σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές που αποτέλεσαν σταθμούς στην επιστήμη της αρχαιολογίας, φωτίζοντας παράλληλα την προσωπικότητα ενός πολυσχιδούς ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή τους στη μελέτη της αρχαίας Ελλάδας χωρίς να είναι αγκυλωμένος στα στεγανά που έθεταν οι πανεπιστημιακοί κύκλοι του 19ου αιώνα.

Η προσωπικότητα και το έργο του Σλίμαν με μια νέα ματιά

Τα επόμενα χρόνια το Μουσείο Ερρίκου Σλίμαν αναμένεται να αποκτήσει μια εντελώς νέα όψη και μια ανανεωμένη μόνιμη έκθεση. Αυτό πρόκειται να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019, όπως δήλωσε πρόσφατα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθυντής του Μουσείου Ράινερ Χίλζε. «Θέλουμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά του Σλίμαν αλλά και τον ίδιο ως προσωπικότητα με έναν νέο και σύγχρονο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρ. Χίλζε. Όπως επισήμανε στο dpa, την επιμέλεια του όλου πρότζεκτ αλλά και το στήσιμο της νέας συλλογής θα αναλάβει το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος Ερρίκου Σλίμαν (Ηeinrich-Schliemann-Gesellschaft).

Τα θέματα στα οποία θα εστιάζει το μουσείο δεν θα απέχουν πολύ από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται «ο Σλίμαν και η εποχή του», η συμβολή του στην εξέλιξη της αρχαιολογίας, οι ανασκαφές στην Τροία αλλά και η σχέση του Σλήμαν με την περιοχή του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας καθώς και οι επιρροές που δέχθηκε από προσωπικότητες που έζησαν και έδρασαν εκεί. Ένας εξ αυτών είναι ο γερμανός ποιητής Γιόχαν Χάινριχ Βος (1751-1826) ο οποίος μετέφρασε στα γερμανικά τα ομηρικά έπη και, όπως λέγεται, στάθηκε η αφορμή για να εντρυφήσει ο Σλίμαν στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Περισσότερα νέα για την ανακαίνιση του μουσείου αναμένονται προσεχώς. Για την ώρα οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να συνεχίσουν την περιήγησή τους στους χώρους του πατρικού του Σλίμαν, να δουν το παιδικό του δωμάτιο αλλά και να θαυμάσουν, έστω υπό τη μορφή αντιγράφων, τον θησαυρό του Πρίαμου που βρέθηκε στην Τροία αλλά και πλήθος ευρημάτων από τις Μυκήνες. Το Μουσείο Σλίμαν κάνει επίσης μια ενδιαφέρουσα αναδρομή και στην προσωπική ζωή του Σλίμαν, από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, στα χρόνια των σπουδών του στη Ρωσία για να καταλήξει στην κορύφωση της αρχαιολογικής του καριέρας μέχρι το θάνατό του στην Αθήνα, όπου και είναι θαμμένος.

dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle