Skip to main content

Νέα μέτρα πίσω από τους αριθμούς - Τι θα διασώσει τον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός αποτελεί ισχυρή ένδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και της επιβολής των φορολογικών βαρών

Τι θα διασώσει τον προϋπολογισμό του 2018, αν βεβαίως κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό στο τέλος της ημέρας; Οσο και αν φαίνεται περίεργο, τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό γιατί οι δαπάνες για συντάξεις προβλέπονται πλέον πολύ χαμηλότερες και τα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών σημαντικά αυξημένα, με αποτέλεσμα το ταμειακό έλλειμμά τους το 2017 να εμφανίζεται μειωμένο κατά 1,447 δισ. ευρώ το 2017 και κατά 1,362 δισ. ευρώ το 2018 σε σύγκριση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Κάπως έτσι, το προσχέδιο του προϋπολογισμού όχι απλώς πετυχαίνει, αλλά και ξεπερνά τους στόχους.

Ως γνωστόν, για το 2017 προβλέπεται πλέον ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2,21% του ΑΕΠ, έναντι στόχου του μνημονίου για 1,75%, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,57%, έναντι στόχου του μνημονίου για 3,5%. Μάλιστα, για το 2018 προβλέπεται πλεόνασμα (0,6% του ΑΕΠ) και στο ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, οι αποκλίσεις δημιουργούν ερωτήματα για την έκβαση της αξιολόγησης, καθώς είναι πιθανό οι δανειστές να εγείρουν θέμα αβεβαιότητας και νέων μέτρων. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει άλλωστε ήδη προϊδεάσει το ΔΝΤ.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί ισχυρή ένδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και της επιβολής των φορολογικών βαρών σε όλο και μικρότερη ομάδα φορολογουμένων. Συνεπώς, το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων βαρών είναι κάτι παραπάνω από πιθανό, όπως λένε όσοι μπορούν να διαβάζουν πίσω από τους αριθμούς τις προθέσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του οικονομικού επιτελείου.