Skip to main content

Νέα μελέτη για τον καφέ και την κολπική μαρμαρυγή

Η μελέτη δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο των αρρυθμιών σε ανθρώπους όπου δεν είναι γνωστή η καρδιακή νόσος.

Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ καφέ, αλλά που δεν ακολουθούν μια μεσογειακή δίαιτα( η οποία είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει λίγο κόκκινο κρέας)  είναι πιο πιθανό να έχουν κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Ιταλοί ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με την κοινή καρδιακή αρρυθμία να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης καφεΐνης.  Η διατροφή τους συγκρίθηκε με εκείνες των ατόμων που δεν έχουν κολπική μαρμαρυγή.


Τα ευρήματα παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας στην  ετήσια συνάντηση στη Βαρκελώνη.


Η καθημερινή κατανάλωση καφέ ήταν χωρισμένη σε τέσσερις κατηγορίες: σε χαμηλά επίπεδα (ένα φλιτζάνι / ημέρα), μέτρια (δύο έως τρία φλιτζάνια / ημέρα), βαριά (πάνω από τρία φλιτζάνια / ημέρα). Οι πιθανότητες να έχουν κολπική μαρμαρυγή  ήταν αναλογική με το επίπεδο κατανάλωσης .


 «Η μελέτη μας δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο των αρρυθμιών σε ανθρώπους όπου δεν είναι γνωστή καρδιακή νόσος», δήλωσε η ερευνήτρια  κα. Άννα Vittoria Mattioli, από το Πανεπιστήμιο της Modena στην Ιταλία, σε συνεντευξή της στον Τύπο. 


 ΠΗΓΗ: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας