Skip to main content

Νέα... μαγειρέματα ετοιμάζει το Βερολίνο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα

Η Γερμανία δήλωσε σήμερα έτοιμη να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της για τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα, με μια εμπλοκή του ΔΝΤ, σημειώνοντας παράλληλα
Η Γερμανία δήλωσε σήμερα έτοιμη να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της για τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα, με μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ, οι «αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες» προς την Ελλάδα «δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ισπανική προεδρία της ΕΕ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησαν να υιοθετηθεί στο ευρωπαϊκό αυτό συμβούλιο ένας μηχανισμός υποστήριξης της Αθήνας, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μόνον σε περίπτωση ανάγκης.

«Οι βάσεις της ευρωπαϊκής δράσης εξακολουθούν να είναι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου», δηλαδή ότι «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δράσουν με αποφασιστικό τρόπο αν απειληθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης», προσέθεσε ο Βίλχελμ.

Στο μεταξύ, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από βοήθεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «δήλωσε σαφώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια» σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Κυριακή, με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, σημείωσε ο Βίλχελμ.

Ωστόσο «τεχνικές συνομιλίες γίνονται εδώ και μήνες για την εξεύρεση τρόπων αντίδρασης αν παρουσιαστεί μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και αυτές συνεχίζονται, προσέθεσε και κατέληξε: «Και σε αυτήν την περίπτωση, μια χρηματοπιστωτική συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί οπωσδήποτε μια πιθανότητα για την καγκελάριο και για τη γερμανική κυβέρνηση».

Το Βερολίνο έχει ενοχλήσει ορισμένους εταίρους του τον τελευταίο καιρό λόγω της οχύρωσής του πίσω από την άρνηση για μια ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, και της προτίμησής του να «ρίξει το μπαλάκι» πίσω στην Αθήνα. Η Γερμανία δηλώνει, εξάλλου, ανοιχτή σε μια εμπλοκή του ΔΝΤ σε ένα θέμα, στο οποίο πολλοί θα προτιμούσαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.