Skip to main content

Μεγάλη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις - Το μήνυμα για την Κριμαία

Το διπλωματικό επεισόδιο που... άφησε στο αεροδρόμιο τρεις Έλληνες υπουργούς, φέρνοντας σε βαρομετρικό χαμηλό τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

Όπως και πολλά από τα εξαγγελθέντα προ των εκλογών του 2015 από τον Α. Τσίπρα και τους συντρόφους του αναθεωρήθηκαν πλήρως, το αυτό συνέβη και με τις ελληνορωσικές σχέσεις, όπου την αρχική ευφορία διαδέχονται σκοτεινά βαριά σύννεφα.

Θεωρώ, ότι το κύριο συμβάν, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα μη φιλικής διάθεσης προς τη Ρωσία, ήταν η άνευ λόγου επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουκρανία, υιοθετώντας ανεπιφύλακτα την θέση της Ουκρανίας και της Δύσης, ότι η Κριμαία αποτελεί ουκρανικό έδαφος.

Παρά τις προσπάθειές μου να αντλήσω πληροφορίες για τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κίεβο, δεν βρήκα κάτι να με πείθει, και μένω στην υπόθεση ότι εστάλη για να αποδείξει εμπράκτως τον ατλαντικό πλέον προσανατολισμό του και την αποφυγή παροχής προς την Ρωσία κάθε είδους διευκολύνσεων.

Η Ρωσία, βεβαίως, θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική έναντί μας. Και ήδη, το τελευταίο επεισόδιο προ ημερών, που περιέργως δεν έλαβε την προσήκουσα έκταση στα ΜΜΕ, καταδεικνύει ότι τα πράγματα όχι μόνον δεν εξελίσσονται όπως ήλπιζε και έγραφε ο Ν. Κοτζιάς περί πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, αλλά όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι περισσότερο ισχυρές από ποτέ

Αν αυτό αποτελεί έπαινο προς την αυτοπροσδιοριζόμενη ως Αριστερά κυβέρνηση, ή ψόγος, είναι εσωτερικό θέμα του κόμματος μεν, αλλά με γενικότερες επεκτάσεις στην ελληνική κοινωνία, επειδή καλύπτει την φιλοαμερικανική πολιτική, με επιδείξεις σοβιετικής αριστεροσύνης στο εσωτερικό, με θλιβερές επιπτώσεις για την πορεία του ελληνισμού.

Η ειδικευμένη σε αγροτικά θέματα ιστοσελίδα agrotypos.gr αποκάλυψε τους λόγους της ματαίωσης σύγκλησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Μόσχα (7 και 8 Νοεμβρίου), στην οποία θα συζητούσαν μεταξύ άλλων και τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η χώρα μας πήγαινε για να ζητήσει επίσημα την εξαίρεση κάποιον ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο.

Όμως, συνέβη ένα απρόβλεπτο γεγονός για την ελληνική πλευρά, όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχαν τέσσερις αξιωματούχοι στη Διυπουργική, με καταγωγή από την Κριμαία, και ζήτησε την αντικατάστασή τους από άλλους Ρώσους, καθώς Ε.Ε. και Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν πως η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά της Ουκρανίας.

Η συμπερίληψη αξιωματούχων εκ της Κριμαίας, είναι προφανές, ότι έγινε σκοπίμως από την Ρωσία, η οποία γνώριζε βεβαίως πώς θα αντιδρούσε η ελληνικής πλευρά. Δεν μπορούσε παρά να αρνηθεί να συμμετάσχει. Επιβάλλεται επομένως να μελετήσει πολύ σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση την περαιτέρω πορεία, μετά το μήνυμα αυτό της Ρωσίας.

Το οποίο μάλιστα, μας εστάλη με άκομψο τρόπο, καθώς λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για τη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί αξιωματούχοι, πληροφορήθηκαν ότι η Ρωσία έκλεισε τα σύνορα για αυτούς.

Η ρωσική κυβέρνηση θεώρησε ότι η ελληνική απαίτηση αποτελεί προσβολή για την χώρα τους και εν τέλει τους ανακάλεσαν την βίζα. Αποτέλεσμα του διπλωματικού αυτού επεισοδίου ήταν η Μικτή Διυπουργική να μείνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας να ψυχρανθούν ακόμα περισσότερο.

Να θυμίσω, ότι και προ ολίγων ημερών, είχαμε δύο κρούσματα επιθετικής πολιτικής της Ρωσίας. Το πρώτο ήταν οι δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας κατά του Α. Τσίπρα, με αφορμή τον νόμο για τους διεμφυλικούς, και το δεύτερο όταν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με δριμεία ανακοίνωση την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αντί για τη Ρωσία, ο επιχειρηματίας των bitcoin, Αλεξάντρ Βίνικ.

Η ειρωνεία είναι ότι προ ολίγων μηνών, με την ρίξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων, "πανηγυρίζαμε" πιστεύοντας ότι εξ ανάγκης η Ρωσία θα στραφεί προς εμάς. Αλλά αποδεικνύεται ότι ο Ερντογάν είναι καλύτερος στις "κωλοτούμπες" από τους δικούς μας πολιτικούς και αντέστρεψε το κλίμα.

Υ.Γ. Εις αντάλλαγμα η Ουκρανία για την υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, απαγόρευε την διδασκαλία των ελληνικών σε περιοχές, όπως η Μαριούπολη, με τους ελληνογενείς να πλειοψηφούν.