Skip to main content

Νέα κλαδική έκθεση τον Μάιο στη ΔΕΘ με επίκεντρο τα ΑΕΙ

Μια πρωτοβουλία του ΑΠΘ με τη συμμετοχή των ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων. Θα διοργανωθεί από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2017

του Δημήτρη Παπανίκου

Μια νέα κλαδική έκθεση, διαφορετική απ’ αυτές που γνωρίζουμε έως τώρα πρόκειται να διοργανωθεί εντός του 2017 στον εκθεσιακό χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως. Στο επίκεντρό της θα βρίσκονται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα. Θα πρόκειται για μια κλαδική έκθεση αφιερωμένη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επικεντρωμένη στα ερευνητικά επιτεύγματα των επιστημόνων οι οποίοι εργάζονται στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα.

Η διοργάνωσή της προσδιορίζεται για το τριήμερο 19-21 Μαΐου 2017. Θα είναι η κορύφωση μια εβδομάδας η οποία θα ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς τις αμέσως προηγούμενες ημέρες θα διοργανωθούν το τεχνολογικό φόρουμ καθώς και οι ημέρες καριέρας.

Με πρωτοβουλία του ΑΠΘ

Η ιδέα για τη διοργάνωση αυτής της νέας κλαδικής έκθεσης ανήκει στον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Περικλή Μήτκα. Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Μήτκας «εκείνο που μας παρακίνησε ήταν η μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε το περίπτερο του πανεπιστημίου στη διάρκεια της Έκθεσης του Σεπτεμβρίου. Το κοινό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά τα οποία γίνονται στο πανεπιστήμιο κι έτσι σκεφτήκαμε να τα παρουσιάσουμε με έναν εκτενέστερο τρόπο, στο πλαίσιο μιας κλαδικής έκθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΠΘ παρουσίασε στην 81η ΔΕΘ το πειραματικό πρωτότυπο του Ελληνικού Πολιτικού Μη-επανδρωμένου Αεροχήματος HCUAV RX-1, καθώς και το ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ μετέφερε την ιδέα του στη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. η οποία την υιοθέτησε. Παράλληλα, συζήτησε την πρόταση στη σύνοδο των πρυτάνεων όπου επίσης έγινε δεκτή κι έτσι ξεκίνησε η υλοποίησή της.

«Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι διπλός. Αφ’ ενός να αναδειχθούν οι δυνατότητες της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας και αφ’ ετέρου να υπάρξει διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την αγορά ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια» εξηγεί ο κ. Μήτκας.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επιτεύγματα σε διάφορους τομείς, από την καινοτομία και την τεχνολογία ως τον αγροδιατροφικό τομέα, το περιβάλλον, τις κατασκευές κ.ο.κ. Ήδη, ο πρύτανης του ΑΠΘ έχει στείλει επιστολές προς όλους τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων ώστε να προετοιμαστεί η κάθε εκπαιδευτική κοινότητα να παρουσιάσει τα επιτεύγματά της στην έκθεση. «Θέλουμε, μέσω αυτής της έκθεσης να δημιουργήσουμε μια σχέση μόνιμης και γόνιμης συνεργασίας με το ελληνικό επιχειρείν» επισημαίνει ο κ. Μήτκας.

Εξαιρετική βρήκαν την ιδέα οι ιθύνοντες της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. «Θα είναι μια πρωτότυπη έκθεση καθώς επισκέπτες της θα είναι αυτοί που συνήθως έχουν την ιδιότητα του εκθέτη, δηλαδή οι επιχειρήσεις» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Έκθεσης Κυριάκος Ποζρικίδης. Εξηγεί ότι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα επισκέπτονται την έκθεση με προκαθορισμένα ραντεβού ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συνεργασία. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μόνον για μία ημέρα.

Χορηγίες

Το ΑΠΘ αναζητά αυτή την περίοδο χορηγούς προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες μετακίνησης και διαμονής στη Θεσσαλονίκη των επιστημόνων οι οποίοι θα έρθουν στην πόλη από διάφορα ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα. Όπως εξήγησε ο κ. Μήτκας θα απευθυνθούν στο υπουργείο Παιδείας και στα Επιμελητήρια προκειμένου να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες χορηγίες. Ο πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, στη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα η οποία είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη το προπερασμένο Σάββατο. Ο κ. Μήτκας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να θέσει την έκθεση υπό την αιγίδα του και αναμένει την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Στις προθέσεις των διοργανωτών είναι η συγκεκριμένη έκθεση να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να διοργανώνεται ανά διετία ή τριετία στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ.