Skip to main content

Νέα εισαγγελική έρευνα για τη δυσοσμία στο Κορδελιό

Ο Εισαγγελέας ζητεί την παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για το εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «υποβάθμισης περιβάλλοντος»

Εντολή για νέα έρευνα σχετικά με το πρόβλημα της δυσοσμίας, που επικρατεί τους τελευταίους μήνες σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και κυρίως στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας.

Ο κ.Τσόγκας ζητεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αργυρή Βαλούση, η οποία είναι αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «υποβάθμισης περιβάλλοντος». Η έρευνα θα ανατεθεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Αφορμή αποτέλεσαν τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το ζήτημα πριν από λίγες ημέρες και έπειτα από σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων της Greenagenda.gr.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προχωρήσει στην υλοποίηση ειδικού ερευνητικού προγράμματος το οποίο θα αναθέσει στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει 18 μήνες και θα περιλαμβάνει μετρήσεις σε όλη την περιοχή για μια σειρά ρύπους, ακόμη και ορισμένους οι οποίοι σήμερα δεν ανιχνεύονται από τα εγκατεστημένα όργανα στο σταθμό Κορδελιού. Οι μετρήσεις θα γίνονται καθ’ όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr η αντιπεριφερειάρχης κα. Πατουλίδου μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η πρόταση συνεργασίας με το Τμήμα Χημείας καθώς και το συνολικό κόστος.

Από τους εκπροσώπους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ζητήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό να γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, γύρω από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν στην περιοχή, κάτι που απεδέχθη ο κ. Τσιρώνης.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 28 Σεπτεμβρίου, εντολή για έρευνα έδωσε και η προηγούμενη προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη. Η υπόθεση ανατέθηκε στην εισαγγελέα ποινικής διώξεως Ευαγγελία Καρανίκα η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.