Skip to main content

Νέα ηγεσία εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης - Οι εκλογές του 2019

Στη συνδιάσκεψη, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, συμμετέχουν 242 αντιπρόσωποι και στις προ συνεδριακές διαδικασίες συμμετείχε το 63% των μελών

του Νίκου Ηλιάδη

Με εισήγηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν οι εργασίες της 3ης Συνδιάσκεψης της Κομματικής Οργάνωσης Α΄ Θεσσαλονίκης.

Ο Παναγιώτης Ρήγας επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι έχει πέσει στον βούρκο και στην αθλιότητα, ότι απολέσει την φιλελεύθερη ταυτότητά της και ότι έχει μεταλλαχθεί σε νεοφιλελεύθερο κόμμα με ακροδεξιές πρακτικές.

Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία της Αριστεράς με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο, για πιθανή μελλοντική συνεργασία με το υπό συγκρότηση, νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Ρήγας είπε, εμείς δεν έχουμε οικειοποιηθεί κανένα μνημόνιο, ούτε κάνουμε απλή διαχείριση. Έχουμε κάνει πολλά για την στήριξη των κοινωνικά αδύναμων τάξεων, καθώς και για την αποκατάσταση των σχέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στους στόχους κυβέρνησης και κόμματος για την επόμενη περίοδο, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, κάνοντας ειδική αναφορά, στα αναπτυξιακά συνέδρια που διοργανώνει η κυβέρνηση, καθώς και για την κοινωνική αλληλεγγύη.

Μιλώντας ειδικότερα, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις εκλογές το 2019, είπε ότι αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Παραδέχθηκε ότι στις προηγούμενες εκλογές το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καλά και υπογράμμισε πως στις εκλογές του 2019 δεν θα πρέπει να κυριαρχήσουν οι προσωπικές στρατηγικές, τονίζοντας πως τα σχήματα που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχουν υψηλούς στόχους, να έρθουν είτε πρώτα είτε δεύτερα στις εκλογές.

Ο απερχόμενος συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, είπε ότι ο στόχος που είχε τεθεί κατά τη δεύτερη συνδιάσκεψη τον Νοέμβριο του 2015, που ήταν η κομματική ανασυγκρότηση και η αποκατάσταση ενωτικού κλίματος, επιτεύχθηκε. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τότε υπήρχαν 20 κομματικές οργανώσεις και τώρα υπάρχουν 24.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική για τη Θεσσαλονίκη μίλησε για δύο μεγάλες επιτυχίες, την παραχώρηση του στρατοπέδου Π. Μελά και την έναρξη για ανάλογη παραχώρηση του στρατοπέδου Κόδρα, καθώς στην αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ. Χαρακτήρισε επίσης σημαντική εξέλιξη τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ αναφερόμενος στο λιμάνι, μίλησε για μερική αποτυχία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στην ιδιωτικοποίησή του, σημειώνοντας ωστόσο, ότι ήταν μερική επιτυχία η παραχώρηση της Α΄ προβλήτας στην πόλη.

Ο κ. Δημητριάδης, είπε ότι η συνεργασία της νομαρχιακής επιτροπής με τους τοπικούς βουλευτές ήταν ανεπαρκείς, ζήτησε να υπάρχει στήριξη των κομματικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και των ψηφοδελτίων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα τρία Επιμελητήρια.

Στη συνδιάσκεψη, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, συμμετέχουν 242 αντιπρόσωποι και στις προ συνεδριακές διαδικασίες συμμετείχε το 63% των μελών. Στην έναρξη της συνδιάσκεψης παρέστησαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές Τριαντάφυλλός Μηταφίδης και Νίκος Παρασκευόπουλος, κρατικοί αξιωματούχοι (Αντωνούδης, Καλφακάκου, Παναγιωτίδης, Αμπατζάς, Κρεστενίτης), καθώς και αντιπροσωπείες των ΑΝΕΛ και των Οικολόγων.

Η εσωκομματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με την εκλογή νέας νομαρχιακής επιτροπής, η οποία πιθανότητα να απαριθμεί 35 μέλη από 45 που είναι σήμερα και η οποία στη συνέχεια θα εκλέξει το νέο συντονιστή. Υποψήφιοι για το αξίωμα αυτό θα είναι πιθανότητα ο Χρήστος Δουίτσης και ο Μίλτος Οικονόμου.