Skip to main content

Νέα φοροεπιδρομή καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν έχει ξεφύγει από το μάτι του κυκλώνα, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΘ, προβλέποντας ύφεση και το 2016.

Οι άξονες δράσης στους οποίους θα κινηθεί φέτος ο «Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης – Νέοι Ορίζοντες» συζητήθηκαν στη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία του Συνδέσμου, στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Ιωαννίδης έκανε έναν μίνι απολογισμό της δράσης της διοίκησης κατά τη χρονιά που πέρασε, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα το επιχειρηματικό τοπίο στο οποίο καλούνται σήμερα να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.  

«Για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα το 2015 ήταν μια χρονιά επώδυνη και δύσκολη, καθώς στη διάρκειά της όλοι βιώσαμε τον εφιάλτη της ακραίας αβεβαιότητας. Έναν εφιάλτη ο οποίος τροφοδοτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη διακοπή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και από την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων που –παρά τις όποιες… διευκολύνσεις- εξακολουθεί να στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του «ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες» και πρόσθεσε: «Οι συνέπειες των εξελίξεων που ζήσαμε τη χρονιά που πέρασε είναι δυσβάσταχτες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά». Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη «είναι δύσκολο να κάνουμε εκτιμήσεις για την πραγματική διάσταση αυτών των συνεπειών, αλλά και για τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ».

Όπως είπε ο πρόεδρος του «ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες», όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση και το 2016, καθώς η χώρα καλείται να λάβει νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν έχει ξεφύγει από το μάτι του κυκλώνα, και τα λουκέτα –δυστυχώς- παραμένουν στην ημερήσια διάταξη. Ο επιχειρηματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας βρίσκονται στο στόχαστρο μιας νέας επιδρομής σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο και εμείς ως Σύνδεσμος καλούμαστε να τους στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά τους», συμπλήρωσε ο κ. Ιωαννίδης. Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε ότι ο «ΣΕΘ –Νέοι Ορίζοντες» θα είναι δίπλα στα μέλη του, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και παρεμβαίνοντας πάνω σε όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. Επίσης, για ακόμα μία φορά τόνισε τη σπουδαιότητα της συλλογικότητας και της συνεργασίας και κάλεσε τα μέλη του συνδέσμου να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη «ώστε να αναστραφεί το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, αφού προηγουμένως πείσουμε τα αρμόδια υπουργεία ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αύξηση του εθνικού πλούτου μπορεί να στηριχτεί μόνο στον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις».

Στη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης εγκρίθηκαν ομόφωνα ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός του Συνδέσμου για το 2015. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΘ, Παύλος Αραβίδης τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τα τοπικά πρωτοβάθμια παραγωγικά σωματεία, ενώ υπήρξαν δυναμικές παρεμβάσεις για μείζονα ζητήματα όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα capital controls, η γραφειοκρατία και η υπαίθρια διαφήμιση των καταστημάτων. Επίσης ο ΣΕΘ συμμετείχε στη 80η ΔΕΘ και στην Infacoma 2015, ενώ στους στόχους του περιλαμβάνονται δράσεις όπως η διοργάνωση και συμμετοχή σε εμπορικές αποστολές και εκθέσεις, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων, καθώς ο Σύνδεσμος είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα συνεχίζει να παρέχει στα μέλη του συμβουλευτική στήριξη από ειδικούς επιστήμονες κι επαγγελματίες για νομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, καθώς και για εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας.  

Στη γενική συνέλευση παρέστησαν μέλη του Συνδέσμου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ιδρυτικής ομάδας του «ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες», Σωτήρης Μαγόπουλος.

Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης – «Νέοι Ορίζοντες», αποτελείται σήμερα από 600 μέλη και έχει την έδρα του στην οδό Γλάδστωνος 12, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έλαβε επίσημη νομική μορφή στις 12 Δεκεμβρίου 2012, με την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης από τα πρώτα 44 ιδρυτικά μέλη και εκπροσωπεί το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας του νομού Θεσσαλονίκης.