Skip to main content

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου: Πρωτεύουσα του φασισμού η Ολλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου έγινε δεκτός από 800 άτομα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στην Ανατολική Γαλλία.

«Πρωτεύουσα του φασισμού» χαρακτήρισε το Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Ολλανδία, στη διάρκεια ομιλίας του στη Γαλλία, στο πλαίσιο της πολιτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί η Άγκυρα στην Ευρώπη, προκειμένου οι Τούρκοι μετανάστες να στηρίξουν στο δημοψήφισμα του Απριλίου τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου...», σημείωσε, συντηρώντας τη διένεξη που ξέσπασε μετά την απαγόρευση προσγείωσής του στο Ρότερνταμ, όπου ήθελε να απευθυνθεί σε κοινό Τούρκων, για να στηρίξει την εκστρατεία υπέρ του «ναι».

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου έγινε δεκτός το απόγευμα της Κυριακής από 800 άτομα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στην Ανατολική Γαλλία τη στιγμή που η ολλανδική κυβέρνηση του απαγόρευσε να απογειωθεί στην Ολλανδία, ενώ  πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ματαίωσαν τις πολιτικές συγκεντρώσεις αυτού του τύπου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δικαιολόγησε την άδεια για την τουρκική εκδήλωση στην πόλη Μετς κάνοντας λόγο για «Κράτους δικαίου».

«Σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν υπάρχει προφανής απειλή διαταραχής της δημόσιας τάξης, δεν υπήρχε λόγος να απαγορεύσουμε την εκδήλωση, η οποία, παρεπιπτόντως, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο ανάμειξης στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε.

Αντιδρά η αντιπολίτευση στη Γαλλία

Με την απόφαση αυτή διεφώνησε έντονα ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαχειρίστηκε λάθος την υπόθεση από την αρχή ως το τέλος» και ότι θα έπρεπε να απαγορεύσει την εκδήλωση.

«Αντιδρώντας έτσι ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται σε προφανή ρήξη με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση για την διαχείριση των τουρκικών απαιτήσεων», δήλωσε ο Φιγιόν.

Ο συντηρητικός υποψήφιος εκτιμά ότι η Γερμανία και η Ολλανδία «υπέστησαν ύβρεις με απαράδεκτο τρόπο» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις αξίες που οικοδόμησαν το ευρωπαϊκό σχέδιο».

«Συνένοχοι με την απολυταρχική Τουρκία»

Και το κόμμα των Οικολόγων «Πράσινοι» καταδίκασε το γεγονός ότι δόθηκε άδεια για να γίνει η τουρκική εκδήλωση στο Μετς. «Αυτό κάνει τη Γαλλία συνένοχο της απολυταρχικής κατεύθυνσης που παίρνει η Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Η ευθύνη της Γαλλίας και της ευρωπαϊκής ένωσης θα ήταν να υποστηρίξουν τα προοδευτικά κινήματα και να καταγγέλλουν ασταμάτητα την απολυταρχική επιδίωξη του τουρκικού καθεστώτος, πριν ακόμη η τουρκική κυβέρνηση θελήσει να μεταφέρει την προεκλογική της εκστρατεία πέρα από τα σύνορά της», προσθέτουν οι Οικολόγοι.

Επισήμως, ο Ζαν Μαρκ Ερό ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία απέναντι στις εντάσεις που υπήρξαν ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία και κάλεσε «επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τις ακραίες εκδηλώσεις και τις προκλήσεις».

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει τους Ολλανδούς, όπως το έκανε και για τους Γερμανούς, ότι είναι «φασίστες» και ότι επηρεάζονται από «τα κατάλοιπα του ναζισμού», ενώ απείλησε την Ολλανδία με αντίποινα.