Skip to main content

Νέα επιδείνωση του καιρού από Κυριακή - Τι δείχνει για Θεσσαλονίκη

Ενδεχόμενο νέων χιονοπτώσεων τη Δευτέρα στην Κεντρική Μακεδονία, ακόμη και σε πεδινές περιοχές - «Οριακά» ο νέος χιονιάς στη Θεσσαλονίκη

Νέα επιδείνωση του καιρού στη χώρα αναμένεται από την Κυριακή το βράδυ, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, οι εκτιμήσεις των οποίων, ωστόσο, διαφέρουν για την ένταση του νέου, πιο σύντομου αυτή τη φορά, κύματος κακοκαιρίας.

Όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο σφοδρός χιονιάς που πέρασε από το σύνολο, σχεδόν, της Ελλάδας, «άφησε» πίσω του πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το νέο βαρομετρικό χαμηλό που πρόκειται να μας επισκεφθεί, αντί να δώσει ισχυρές βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες, όπως θα συνέβαινε εάν η θερμοκρασία βρισκόταν σε φυσιολογικά επίπεδα, να δώσει νέες, πυκνές χιονοπτώσεις.

«Tο εγκλωβισμένο ψύχος και οι νοτιάδες θα "θάψουν" πάλι κεντροβόρειες περιοχές»

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, το ό,τι σταμάτησαν οι χιονοπτώσεις και ο καιρός «ισορρόπησε» δεν σημαίνει πως και αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα μας αποχαιρετήσουν εύκολα. Εξάλλου, τονίζει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook, και σήμερα σε δεκάδες περιοχές της βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -16 και -17 βαθμούς Κελσίου.

Όπως γράφει, την Κυριακή αργά το βράδυ θα ξεκινήσει να χιονίζει πυκνά στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου. Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, κατά περιόδους έντονες. Γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειότερα (το σύστημα θα μας έρθει από τη νότια Ελλάδα) και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχουν επηρεαστεί με βροχές και καταιγίδες οι περισσότερες παραθαλάσσιες, πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

Όμως, εξηγεί ο κ. Καλλιάνος, λόγω του εγκλωβισμού του ψύχους και καθώς το σύστημα θα κινείται αργά και σταθερά βορειότερα, θα χιονίσει πυκνά από αργά το βράδυ της Κυριακής σε ορεινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας (στην κεντρική Στερεά και σε ημιορεινά) και αργότερα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας στη Θεσσαλία (ορεινά-ημιορεινά και τοπικά ακόμη και πολύ χαμηλότερα) και στην Ήπειρο (ορεινά-ημιορεινά).

Τα φαινόμενα, σύμφωνα με τον ίδιο, γρήγορα θα επεκταθούν και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου εκεί, δηλαδή στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, θα χιονίσει κατά περιόδους ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Ο κ. Καλλιάνος αναμένει ακόμη ένα «πέρασμα» με χιονοπτώσεις την επόμενη ημέρα, την Τρίτη, περίπου από τα ίδια τμήματα, αλλά ίσως τότε τα υψόμετρα χιονόπτωσης να έχουν ανέβει ελαφρώς.

«Οριακά τα χιόνια στη Θεσσαλονίκη»

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση είναι οριακή ακόμη». Επομένως, όπως λέει, «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα εάν θα χιονίσει τόσο χαμηλά η όχι στην κεντρική Μακεδονία. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στο προσεχές Σ-Κ γιατί ενδέχεται να υπάρξουν μικρο-μεγάλο αλλαγές!»

Αρναούτογλου: Καμία νέα «μετεωρολογική βόμβα»

Στον αντίποδα, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου καθησυχάζει και, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σημειώνει ότι «καμία νέα "μετεωρολογική βόμβα" δεν αναμένεται από τη Δευτέρα, αλλά βαθμιαία αλλαγή του καιρού, με κατά τόπους δυνατές βροχές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως δημιουργήσουν προβλήματα σε συνδυασμό με το απότομο λιώσιμο του χιονιού!».

Τα χιόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι κατά τόπους μεν πυκνά, αλλά θα περιοριστούν κυρίως στα ορεινά και πρόσκαιρα μόνο τη Δευτέρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ίσως και πεδινές) στη Βόρεια Ελλάδα. Το σενάριο αυτό ενδεχομένως να αφορά και τη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, ο κ. Αρναούτογλου τονίζει ότι θα επικρατήσει φυσιολογικό κρύο για την εποχή, «λίγο πιο τσουχτερό στα κεντρικά βόρεια», ενώ στα νότια ο καιρός θα διατηρηθεί «σε γενικές γραμμές μαλακός».