Skip to main content

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στη Βεργίνα

Νέα ευρήματα έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές σκαπάνες στη Βεργίνα στις 25 Αυγούστου. Πρόκειτα για μια ασημένια λήκυθο και μια οστεοδόχο υδρία.
Νέα ευρήματα έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές σκαπάνες στη Βεργίνα στις 25 Αυγούστου. Ένα περίπου χρόνο μετά την εύρεση του χάλκινου αγγείου με τη χρυσή πυξίδα και του χρυσού στεφανιού από βαλανιδιά που ήταν τοποθετημένο πάνω στα καμμένα οστά ενός νεκρού στην Αγορά των Αιγών, οι αρχαιολόγοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια επίσης ευχάριστη έκπληξη.

Μετά από ανασκαφές στο ίδιο ορθογώνιο όρυγμα που βρέθηκε και το περσινό σύνολο, ήρθαν στο φως το ίδιο εντυπωσιακά ευρήματα. Εκεί, αποκαλύφθηκαν δυο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία. Πιο συγκεκριμένα, μια λήκυθος με πώμα και μια ασημένια επίσης υδρία πολύ συγγενική ως προς το σχήμα και την ποιότητα της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκιπα της Μεγάλης Τούμπας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, που ήταν και υπεύθυνη της ανασκαφής του Αριστοτελείου, από τα μέχρι τώρα στοιχεία για τη λήκυθο δεν είναι δυνατόν να συμπεράνουν αν πρόκειται για τεφροδόχο αγγείο ή πολύτιμο κτέρισμα. Αντίθετα, στο εσωτερικό της ασημένιας υδρίας βρέθηκαν οστά, τα οποία θα δοθούν για περαιτέρω εξέταση στο εργαστήριο ώστε να βρεθούν στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού.

Για την εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη στη Βεργίνα εργάστηκαν εντατικά πολλοί αρχαιολόγοι αλλά και φοιτητές του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, υπο τις οδηγίες της υπεύθυνης της ανασκαφής Χρυσούλας Σαατσόγλου-Παλιαδέλη και της υποψήφιας διδάκτορος Ελένης Μητσοπούλου, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Αναστάσιος Κακαμανούδης, Μαριάνθη Κοπέλλου, Μαριτίνα Σαλτέα-Καλογερά και Αλέξανδρος Τούρτας, όπως και οι συντηρητές Ελπίδα Ανδρέου, Παναγιώτης Καματάκης και Βανέσσα Παπαγεωργίου έφεραν στο φως τα σπάνια αυτά ευρήματα.