Skip to main content

Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τη συμφωνία

ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν ότι βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας, έστω και αν βγαίνουμε από αυτή... πληγωμένοι.

Συναινετική διάθεση, αρκεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, δείχνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που μίλησαν στη Voria.gr, επισήμαναν ότι θα στηρίξουν την «εθνική προσπάθεια» για την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό άφησαν να φανούν νότες αισιοδοξίας για το τελικό αποτέλεσμα.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, έπειτα από συναντήσεις στις Βρυξέλλες, τονίζει ότι το κλίμα είναι θετικό για την ελληνική πρόταση, που τη θεωρεί καλή βάση για συμφωνία, αφού όπως σημειώνει «καλύπτει το 90% των απαιτήσεων των εταίρων».

Εκκρεμότητα υπάρχει για το χρέος, σύμφωνα με την ίδια, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα βασιστεί στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

«Κούρεμα πραγματοποιήθηκε κι αυτό ήταν το PSI», είπε η κ. Σπυράκη. Από εκεί και πέρα υπάρχει η απόφαση για μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, την επιμήκυνση ωρίμανσης των ομολόγων και την αύξηση των εισροών από τα διαρθρωτικά ταμεία, εφόσον όμως η Ελλάδα πληροί κάποιες προϋποθέσεις (πρωτογενή πλεονάσματα, ολοκλήρωση δεύτερου προγράμματος κτλ.). Πάντως, η κ. Σπυράκη είναι αισιόδοξη για την απόφαση του αυριανού Eurogroup, εφόσον η πρόταση ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις του γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος για πολλοστή φορά μέσα στις τελευταίες μέρες δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή όλοι είμαστε 'Εθνική Ελλάδος'. Ας φέρει ο κ. Τσίπρας τη συμφωνία υπογεγραμμένη από τον ίδιο και τους εταίρους και θα τύχει ευρείας αποδοχής».

Στήριξη κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στη διατήρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή της πορεία δηλώνει η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Χριστίνα Ταχιάου.

«Κοινοβούλιο ευρωπαϊκού κράτους, του Ελληνικού, στη 1 τη νύχτα, ανεβάζει αυτό που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη ημέρα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται μεταξύ αφθαρσίας και φθοράς εδώ και 10 μέρες. Το Ποτάμι δήλωσε ευθαρσώς ότι θα είναι εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια απόσπασης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρωγός σε κάθε προσπάθεια παραμονής σε αυτήν. Αλλά να το θυμάστε αυτό και αύριο και μεθαύριο και οποτεδήποτε, όλοι», αναφέρει σε ανάρτησή της στο facebook.

Ανάλογες δηλώσεις κάνουν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, που είναι πεπεισμένα ότι τελικά θα έχουμε έγκριση της ελληνικής πρότασης, παρά την έντονη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση για το τελικό κείμενο.