Skip to main content

Νέα Δημοκρατία: Η οργανωτική αναδιάταξη φέρνει γκρίνιες

Καταγγελίες για «καπέλωμα» των μη αρεστών, πλην όμως εκλεγμένων, αλλά και για «υποβάθμιση» της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Αναδιατάσσεται σταδιακά σε οργανωτικό επίπεδο η ΝΔ και η διαδικασία προκαλεί γκρίνιες και καταγγελίες για «καπελώματα» εκλεγμένων. Λίγες μέρες προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των νέων θεματικών τομεαρχών στις ΝΟΔΕ της Θεσσαλονίκης και στη Διοικούσα Επιτροπή Ν. Θεσσαλονίκης του κόμματος, ανακοινώθηκαν νέες αλλαγές, που προκαλούν «έντονη δυσαρέσκεια» σε μια σειρά στελεχών, τα οποία κάνουν λόγο για «επιχείρηση ελέγχου με αδόκιμο τρόπο».

Χτες εκδόθηκαν δυο ανακοινώσεις αλλαγών στον κομματικό μηχανισμό. Κι αν η ανακοίνωση δυο νέων θέσεων σε περιφερειακό επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, δεν προκαλεί αντιδράσεις (το αντίθετο), δε συμβαίνει το ίδιο με την ανακοίνωση περί των «τομεαρχών συνδέσμων μεταξύ της γραμματείας Οργανωτικού και των κομματικών οργανώσεων».

Οι αλλαγές του κεντρικού κομματικού επιτελείου στην οργανωτική δομή του κόμματος δημιουργεί ήδη συγχύσεις στον κομματικό μηχανισμό, ενώ δε λείπει από χτες και ο προβληματισμός για το δαιδαλώδες σχήμα που επιλέγεται, αλλά και για την «υποβάθμιση» (όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη του κόμματος) της Διοικούσας Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης σε μια ακόμη περιφερειακή οργάνωση...

Όλες τις αποφάσεις τις υπογράφει ο γραμματέας Οργανωτικού, Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος έχει αναπληρωτή γραμματέα για τη Βόρεια Ελλάδα, τον κ. Άνθιμο Αμανατίδη, θα έχει νέο υπεύθυνο Οργανωτικού για την Κεντρική Μακεδονία υπό τον πρόεδρο της περιφερειακής οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι ο κ. Θωμάς Βράνος (δεν έχει αλλάξει από τότε που ορίστηκε από τον πρώην γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο) και πλέον «τομεάρχη σύνδεσμο» σε κάθε νομαρχιακή οργάνωση της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία, ακόμη και στις τέσσερις ΝΟΔΕ της Θεσσαλονίκης!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά την ανακοίνωση για τους τομεάρχες συνδέσμους τόνιζαν στη Voria.gr ότι στην ουσία ο κ. Σπανάκης «παρακάμπτει» έτσι τους εκλεγμένους προέδρους των ΝΟΔΕ και συνεννοείται με τους δικούς του διορισμένους ανθρώπους.

Ποιοι είναι αυτοί;

Στη ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης είναι η κ. Μαρία Καρατενίζη, στη ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα ο κ. Βασίλης Μέλιος, στη ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος και στη ΝΟΔΕ Β' Θεσσαλονίκης η κ. Σοφία Φαρσακίδου.

Αντιστοίχως, στις νομαρχιακές οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας τοποθετούνται τομεάρχες σύνδεσμοι οι εξής:

-Νομαρχιακή Οργάνωση Ημαθίας: Μάκης Παπαδημητρίου.

-Νομαρχιακή Οργάνωση Κιλκίς: Αικατερίνη Γκαγκάλη.

-Νομαρχιακή Οργάνωση Πιερίας: Ελευθέριος Κλώνος.

-Νομαρχιακή Οργάνωση Πέλλας: Θέμης Δαμάκης.

-Νομαρχιακή Οργάνωση Σερρών: Δημήτρης Μπούφος.

-Νομαρχιακή Οργάνωση Χαλκιδικής: Κωνσταντίνος Ανδριόπουλος.

Οι... διαμαρτυρίες αφορούν κυρίως στους τομεάρχες συνδέσμους που τοποθετήθηκαν στην ουσία –όπως καταγγέλλεται- ως «τοποτηρητές» των προέδρων των ΝΟΔΕ της Θεσσαλονίκης, τους οποίους δεν ελέγχουν οι «προεδρικοί». «Πρόκειται για 'πατέντα' διορισμού προϊσταμένων των εκλεγμένων προέδρων των ΝΟΔΕ, μέσω των οργανωτικών αλλαγών που προωθούνται στο κόμμα. Μπαίνουν 'τοποτηρητές' για τους μη αρεστούς προέδρους των ΝΟΔΕ, ενώ υποβαθμίζεται και η Διοικούσα Επιτροπή της Θεσσαλονίκης. Τέτοιοι τομεάρχες υπήρχαν και στο παρελθόν στις περιφερειακές οργανώσεις και είχε ένα νόημα η ύπαρξή τους για τους επαρχιακούς νομούς. Όμως στη Θεσσαλονίκη η Διοικούσα ήταν ένα αναβαθμισμένο όργανο, όπως και το αντίστοιχο όργανο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Πλέον, η Διοικούσα αντιμετωπίζεται ως μια ακόμη περιφερειακή οργάνωση και οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ 'καπελώνονται' από τους τομεάρχες συνδέσμους. Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια», τόνιζαν «γαλάζια» στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, που δεν ανήκουν στο «προεδρικό» περιβάλλον...

Το ζήτημα που έχει ανακύψει αναμένεται να απασχολήσει σε τοπικό επίπεδο και τα κομματικά όργανα το επόμενο διάστημα, όμως από την πλευρά του «προεδρικού» περιβάλλοντος διαρρέεται ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα 'καπελώματος'» και πως «όλα προβλέπονται στο νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος, που υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό».

Οι δυο νέοι υπεύθυνοι

Από χτες πάντως, ο κ. Ηλίας Πλιόγκας, δάσκαλος από τα Γιαννιτσά, με συγγραφικό έργο, αναλαμβάνει υπεύθυνος Οργανωτικού στην Περιφερειακή Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος. Επίσης, η κ. Ελένη Φύκα, εφοριακός και περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα, αναλαμβάνει στην Περιφερειακή Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας τη θέση της υπεύθυνης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, κάτω από τον γραμματέα, Γιάννη Οικονόμου.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την ξεχωριστή τιμή και την εμπιστοσύνη που μου δείχνει, αναθέτοντάς μου τη θέση του Υπεύθυνου Οργάνωσης της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία. Θα κάνω τα πάντα για να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες του. Προχωράμε με απόλυτη πίστη πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Νέα Δημοκρατία και η νέα πολιτική πρόταση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ρεαλισμό και ειλικρίνεια διατυπώνει, αποτελεί το μοναδικό πυλώνα σταθερότητας, προοπτικής και ανάκαμψης της πατρίδας μας», αναφέρει σε μήνυμά του στη σελίδα του στο facebook ο κ. Πλιόγκας.

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μένα η επιλογή του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να με ορίσει υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας για την Κεντρική Μακεδονία. Θα τιμήσω με έργο την εμπιστοσύνη που δείχνει το κόμμα στο πρόσωπό μου. Χρειάζεται δουλειά από όλους όσοι πιστεύουμε στη ΝΔ για να διώξουμε αυτή την καταστροφική για τον τόπο κυβέρνηση και να φέρουμε ξανά την ελπίδα και την προοπτική στους Έλληνες και την Ελλάδα», τόνισε στη Voria.gr η κ. Φύκα.