Skip to main content

Νέα διεθνής διάκριση για τη φοιτητική ομάδα «Aristurtle» του ΑΠΘ

Επόμενος στόχος της ομάδας είναι η κατασκευή του μονοθέσιου ηλεκτρικού αγωνιστικού αυτοκινήτου που θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ τα επόμενα χρόνια

Τη 2η θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Formula Student Class 2 στην κατηγορία της κοστολόγησης (Cost Competition) και την 3η θέση στη γενική κατάταξη κατέκτησε, ανάμεσα σε 24 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, η νεοσύστατη Φοιτητική Ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Aristurtle».

Ο Διεθνής Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Silverstone της Αγγλίας, από 9/7/2015 έως 12/7/2015. Ο Διεθνής Διαγωνισμός αφορά το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κοστολόγηση και την προώθηση ηλεκτρικού αγωνιστικού αυτοκινήτου και διοργανώθηκε από το «Institute of Mechanical Engineers» του «Kingston University London».

Οι έπαινοι των κριτών και των παρευρισκομένων στον Διεθνή Διαγωνισμό ήταν πολλαπλοί ειδικά όταν διαπιστώθηκε ότι η βαθμολογία στην κοστολόγηση υπολείπονταν μόνο κατά 1 μονάδα από την πρώτη θέση.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός, ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, ξεκίνησε πολύ ενθαρρυντικά για την «Aristurtle», αφού από το πρώτο κιόλας αγώνισμα (Design), αποκόμισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχόλια για το σχεδιαστικό μέρος και την πολύ οργανωμένη σύνθεσή της. Αφού τελείωσε ο εξονυχιστικός έλεγχος των κριτών του πρώτου αγωνίσματος ακολούθησε το «Cost Analysis» που αποτελεί την τεχνοοικονομική μελέτη της ομάδας. Σε αυτό το αγώνισμα, η Ομάδα ήταν μία από τις δύο συνολικά που είχε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις διεργασίες και τα στάδια κατασκευής των εξαρτημάτων του μονοθέσιου. Η παρουσία της Ομάδας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Επιχειρηματικού Σχεδίου όπου και πάλι εντυπωσίασε τους κριτές ο τρόπος προσέγγισης και η οργάνωση του πλάνου παραγωγής.

Η ομάδα «Aristurtle» ιδρύθηκε το 2013 και είναι η δεύτερη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. «Αυτό καταδεικνύει την εξαιρετική δουλειά που έγινε στο προηγούμενο διάστημα ώστε να μπορέσει να επιτύχει τη συγκεκριμένη διάκριση» υποστηρίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρήστος Μαδεμλής και επισημαίνει «Οι προσπάθειες αυτές είναι αξιέπαινες και χρειάζονται υποστήριξη από όλους γιατί καταδεικνύουν την αστείρευτη δυναμική του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ικανότητα των Ελλήνων φοιτητών να προσπερνούν δυσκολίες και να διαπρέπουν, ακόμη και όταν συναγωνίζονται με φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ακόμη περισσότερο πανεπιστήμια της Ευρώπης».

Η ομάδα απαρτίζεται από τους φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικής και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και είναι οι Σωτήρης Αντωνιάδης, Αχιλλέας Γεωργιάδης, Ορέστης Γιάνγκας-Μπελτράτης, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Γιώργος Δαρίκας, Λάμπρος Ζυγλάκης, Κατερίνα Ηλιάδου, Δημήτρης Ιακωβάκης, Γιώργος Καλιακούδας, Κωνσταντίνος Κανδύλας, Σταύρος Καρασαββίδης, Σοφία Μπουτσούκη, Ιωάννης Μυρσινιάς, Μιχάλης Στεργίδης, Λάμπρος Τερζόπουλος. Αρχηγός της ομάδας είναι ο φοιτητής Δημήτρης Παπαγιάννης.

Επόμενος στόχος της ομάδας είναι η κατασκευή του μονοθέσιου ηλεκτρικού αγωνιστικού αυτοκινήτου που θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ τα επόμενα χρόνια σε Διεθνείς Διαγωνισμούς στοχεύοντας σε μεγαλύτερες διακρίσεις.