Skip to main content

Νέα δεδομένα στη δίκη του Γρηγορόπουλου

Νέα δεδομένα προέκυψαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, όπου δικάζονται οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, για την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπο
Νέα δεδομένα προέκυψαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, όπου δικάζονται οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, για την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του αστυνόμου Δήμου Μηνούδη, που διενήργησε αυτοψία το βράδυ της δολοφονίας και ήταν παρών στην αυτοψία του ανακριτή στις 21 Δεκεμβρίου 2008 προέκυψαν ανατροπές στα μέχρι στιγμής δεδομένα της υπόθεσης.

Τόσο ο κ. Μηνούδης όσο και ο προϊστάμενός του στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής Κωνσταντίνος Κουζέλης φαίνεται να είχαν πει στον ανακριτή κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της 21ης Δεκεμβρίου 2008 στον τόπο του εγκλήματος, ότι άγνωστη γυναίκα, κάτοικος της οδού Τζαβέλα, τους υπέδειξε το σημείο που στεκόταν το θύμα και βάσει της υπόδειξης αυτής προσδιορίστηκαν οι θέσεις θύτη και θύματος, αλλά και το σημείο εποστρακισμού της σφαίρας του Επαμεινώνδα Κορκονέα, χαμηλά σε διακοσμητική μπάλα του οδοστρώματος.

Ο κ. Μηνούδης, όταν κατέθεσε πριν λίγο καιρό στο δικαστήριο, είπε, μετά από πίεση της έδρας, ότι η γυναίκα αυτή ονομάζεται Άντα Τζορμπατζιούδη και επέμεινε ότι επικοινώνησε μαζί του για μία και μόνη φορά στις 21 Δεκεμβρίου 2008 και στον ανώτερό του κ. Κουζέλη, που του είχε δώσει το τηλέφωνο, υπέδειξε τις επίμαχες θέσεις θύτη και θύματος. Και η ίδια όταν κλήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο, επιβεβαίωσε τον κ. Μηνούδη.

Λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου Ατζελίτα Παπαβασιλείου ανακοίνωσε ότι διαβιβάστηκαν τα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κ. Μηνούδη από τα οποία προκύπτει ότι ο αστυνομικός είχε επικοινωνία με την κ. Τζορμπατζιούδη το βράδυ της δολοφονίας και είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες μαζί της την ημέρα της αυτοψίας του ανακριτή.

Όπως ανέγνωσε η κ. Παπαβασιλείου, στις 7 Δεκεμβρίου 2008, στις 12:16 τα μεσάνυχτα -περίπου τρεις ώρες μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου- ο κ. Μηνούδης κάλεσε την κ. Τζορμπατζιούδη και μίλησαν για 53 δευτερόλεπτα, ενώ στις 12:29 τα μεσάνυχτα η γυναίκα κάλεσε τον αστυνομικό και μίλησαν για 31 δευτερόλεπτα. Στις 21 Δεκεμβρίου 2008 κατά την αυτοψία του ανακριτή στην οδό Τζαβέλα καταγράφονται αλλεπάλληλες κλήσεις των δύο προσώπων που ξεκινούν στις 7:58 το πρωί με κλήση της γυναίκας προς τον κ. Μηνούδη και ολοκληρώνονται στις 13:46 το μεσημέρι και πάλι με κλήση της γυναίκας προς τον αστυνομικό.

Συνολικά, εκείνη την ημέρα έχουν καταγραφεί μεταξύ τους 8 κλήσεις, ενώ και οι δύο στις καταθέσεις τους έχουν μιλήσει για μία κλήση της γυναίκας προς τον αστυνομικό λίγο πριν τις 10 το πρωί.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε: «Επιβεβαιώνεται περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Αγωγή κατήγγειλε, ότι δηλαδή η κ. Τζιορμπατζιούδη διέπραξε ψευδορκία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου», γι΄ αυτό και ζήτησε τη δίωξή της. Όταν το σχετικό αίτημα που υποβάλαμε απορρίφθηκε, η κ. Τσαλικιάν (σσ. μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου) υπέβαλε μήνυση εναντίον της. Επίσης και για τον κ. Μηνούδη η Πολιτική Αγωγή διατύπωσε την τεκμηριωμένη καταγγελία ότι δεν λέει την αλήθεια».

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι τόσο η ψευδομάρτυρας Τζιορμπατζιούδη όσο και ο ψεύδορκος Μηνούδης ήταν από το βράδυ της δολοφονίας σε άμεση επικοινωνία. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μηνούδης ήταν εκείνος που από την πρώτη αυτοψία επιχείρησε να εξοικονομήσει υπερασπιστικούς ισχυρισμούς μιλώντας για συμπλοκές (...) Η Πολιτική Αγωγή επιμένει ότι τόσο η βιντεοσκόπηση της κ. Βαλιάτζια (σσ. αυτόπτης μάρτυρας) όσο και οι επίσημες εκθέσεις των πραγματογνώμων δίνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις και απεικονίζουν τόσο το δραματικό συμβάν όσο και τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα Αλέξης Κούγιας σε δήλωσή του με αφορμή τα νέα στοιχεία, αναφέρει: «Οι υποψίες μας έγιναν βεβαιότητα. Αμέσως πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας εις βάρος των Κουζέλη και Μηνούδη και για ψευδορκία κατά της Τζιορμπατζιούδη και Ραφτόγιαννη, ειδικού συμβούλου της οικογένειας Τσαλικιάν, πρώην προϊσταμένου της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ασφάλειας Αττικής, διότι όλοι μαζί αυτοί οργάνωσαν την εξαπάτηση του τακτικού ανακριτή κ. Φώτη Βλάχου και άλλαξαν εντελώς όλες τις συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά που έγιναν το βράδυ της ανθρωποκτονίας Γρηγορόπουλου, άλλαξαν τη θέση του θύματος, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος των Κορκονέα και Σαραλιώτη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αφού με όλες αυτές τις αλλαγές εμφάνισαν ψευδώς τον Κορκονέα σε άλλη θέση, το σημείο εποστρακισμού αλλού, και το κυριότερο απ΄ όλα, τη θέση του θύματος αλλού».

Ο κ. Κούγιας προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει στο δικαστήριο το αίτημα για άρση απορρήτου του τηλεφώνου των κ.κ. Κουζέλη και Ραφτόγιαννη, καθώς και θα υποβάλει αντίστοιχο αίτημα για την κ. Τσαλικιάν και τον τότε συνηγόρο της οικογένειας.

Είπε επίσης ότι θα ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή στο δικαστήριο για επανεξέταση των Μηνούδη, Κουζέλη και Τζιορμπατζιούδη.