Skip to main content

Νέα δεδομένα για τη Σουρωτή - Ο δήμος Θέρμης πουλάει ποσοστό του!

Ο δήμος Θέρμης αποφάσισε να πουλήσει το μεγαλύτερο μερίδιο από τις μετοχές του στη Σουρωτή. Σε πώληση προσανατολίζεται και η ΠΚΜ, αύριο η κρίσμη ΓΣ.

του Δημήτρη Παπανίκου

Νέα δεδομένα όσον αφορά τον έλεγχο της εταιρείας «Σουρωτή Α.Ε.» δημιουργεί η απόφαση την οποία έλαβε προ ολίγου το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης να πουλήσει τελικά το μεγαλύτερο μερίδιο από τις μετοχές που κατέχει στην εν λόγω εταιρεία. Συγκεκριμένα, έπειτα από πρόταση του δημάρχου Θέρμης Θόδωρου Παπαδόπουλου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (διαφώνησε μόνον η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης) να προχωρήσει στην πώληση του 11% των μετοχών, από το συνολικό 15,9% που διαθέτει. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με τα χρήματα που θα αποφέρει η πώληση των μετοχών θα γίνει το έργο της αποχέτευσης στην περιοχή της Σουρωτής.

Η απόφαση αυτή είναι σημαντική για το μέλλον της εταιρίας καθώς το 11% είναι κρίσιμο ποσοστό το οποίο, αναλόγως σε ποιον θα καταλήξει, θα καθορίσει την τελική μετοχική σύνθεση της «Σουρωτή Α.Ε.». Ειδικότερα, εάν οι μετοχές του δήμου περιέλθουν στον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος κατέχει ήδη τουλάχιστον 43%. τότε ο ομογενής επιχειρηματίας θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Αντιθέτως, εάν οι μετοχές του δήμου περιέλθουν στον όμιλο της Coca Cola η οποία διαθέτει ήδη περίπου το 18% των μετοχών τότε, εφόσον ο πολυεθνικός όμιλος αποκτήσει μετοχές και άλλων «θεσμικών» μετόχων τότε μπορεί να συγκροτήσει μια ισχυρή καταστατική μειοψηφία η οποία θα μπορεί να έχει καθοριστικό λόγο και ρόλο στην μελλοντική πορεία της «Σουρωτή Α.Ε.». Υπό αυτά τα νέα δεδομένα η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη, με κύριο θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πώληση με δημοπρασία

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμος Θέρμης αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών μέσα από ανοιχτή δημοπρασία, με τιμή εκκίνησης την ανώτερη τιμή που θα έχει προσφερθεί έως τότε σε άλλους μετόχους. Υπενθυμίζεται ότι η ανώτερη τιμή η οποία έχει προσφερθεί έως τώρα ήταν 1,05 ευρώ ανά μετοχή και την προσέφερε ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Θέρμης έχει ήδη κάνει συζητήσεις με εκπροσώπους του ομίλου Σαββίδη αλλά και της Coca Cola οι οποίοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση των μετοχών του δήμου, προσφέροντας μάλιστα και σχετικές εγγυήσεις ως προς την καταβολή του επιδιωκόμενου τιμήματος μιας και η διαδικασία πώλησης δεν μπορεί να γίνει αμέσως και σίγουρα όχι πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Οι άλλοι «θεσμικοί»

Η απόφαση του δήμου Θέρμης να πουλήσει το 11% των μετοχών του, αναμένεται να επηρεάσει τη στάση και των υπολοίπων λεγόμενων «θεσμικών» μετόχων οι οποίοι κατέχουν συνολικά το 26,7% των μετοχών της εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι εκτός του δήμου Θέρμης (15,9%), ποσοστό 4,5% διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από 0,5% η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο «Ορφέας Σουρωτής» και 0,8% ο Σύνδεσμος Ιαματικών Λουτρών κι ακόμη 4,5% ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr στην κατεύθυνση της πώλησης του 4,5% των μετοχών που κατέχει προσανατολίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις αμέσως προσεχείς ημέρες πρόκειται να γίνει συζήτηση ανάμεσα στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και στον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο ώστε να υπάρξει κοινή στάση στο θέμα αυτό. Εφόσον οι δύο αυτοί φορείς αποφασίσουν τελικά να πουλήσουν, τότε είναι βέβαιο πως το ίδιο θα πράξουν και οι λοιποί «θεσμικοί» οι οποίοι διαθέτουν 6,4% των μετοχών. Στο εν εξελίξει δημοτικό συμβούλιο ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα ζητήσει από τον κ. Τζιτζικώστα τα χρήματα που θα πάρει η Περιφέρεια από την πώληση των μετοχών να διατεθούν για έργα, κυρίως οδικά, στην περιοχή της Σουρωτής.

Κρίσιμη η γενική συνέλευση

Η ημερήσια διάταξη της αυριανής γενικής συνέλευσης των μετόχων περιλαμβάνει τρία θέματα. Το πρώτο αφορά την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου ώστε να αντιπροσωπεύεται σε αυτό η νέα μετοχική σύνθεση της εταιρείας, η οποία έπαψε πλέον να έχει πολυμετοχικό χαρακτήρα. Το δεύτερο θέμα αφορά τη λήψη απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Σουρωτή Α.Ε.». Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε αυτή τη φάση θα είναι μικρή και δεν θα αφορά το σύνολο των επενδύσεων τις οποίες έχει εξαγγείλει ο κ. Σαββίδης και οι οποίες ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ (το συνολικό business plan). Θα είναι ίση με το ύψος του προϋπολογισμού του 2017 (ετήσιο business plan) ο οποίος θα είναι περίπου στα 5 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αυτού του ετήσιο business plan, που είναι και το τρίτο θέμα της γενικής συνέλευσης, έχει αναλάβει να εκπονήσει η εταιρία Deloitte.