Skip to main content

Νέα δεδομένα για τη διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αβέβαιο είναι αν θα παραμείνει στη θέση του ο μέχρι τώρα Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Γιώργος Λαζαρίδης, μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη βουλή.

Αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έρχονται με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε από τη βουλή και η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, εκ νέου ορισμό διευθυντικών στελεχών στον Οργανισμό. Ως εκ τούτου, αβέβαιο είναι το αν θα παραμείνει στη θέση του ο μέχρι τώρα Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Γιώργος Λαζαρίδης.

«Θέλω να ολοκληρώσω το έργο που ξεκίνησα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά δεν θέλω να ριζώσω στη θέση που είμαι», δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2017 ο κ. Λαζαρίδης, προσθέτοντας: «Θα αποχωρήσω όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή».

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα από την εφαρμογή της τροπολογίας, ο ίδιος ανέφερε: «Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δεν είναι αναντικατάστατοι, ωστόσο συχνά συμβαίνει να έχουμε καλή χημεία με τις ομάδες που δουλεύουμε. Και αν το έργο, που είναι αποτέλεσμα αυτής της χημείας, κρίνεται θετικά, είναι χρήσιμο αυτή να προστατεύεται και να διατηρείται».

«Εγώ βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση από προσωπική μου επιλογή, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω καμία εξέλιξη. Δεν θέλω να ριζώσω εδώ. Άλλωστε, έχω την προσωπική μου καριέρα ως πιανίστας και συνθέτης. Παράλληλα, είχα πρόταση από το υπουργείο Πολιτισμού για να αναλάβω μια θέση σε κάποιον άλλο πολιτιστικό Οργανισμό και την αρνήθηκα», συμπλήρωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Νικήτας Μυλόπουλος εξήγησε ότι με την τροπολογία ο Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς για τον ορισμό Καλλιτεχνικού Διευθυντή με συγκεκριμένη θητεία. «Μέχρι τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο είχε μια υπερεξουσία στο να διορίζει καλλιτεχνικό διευθυντή κατά βούληση», είπε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει το σύνολο των αλλαγών που επιφέρει η τροπολογία, ο πρόεδρος σχολίασε θετικά τις νέες παρεμβάσεις. «Από όταν αναλάβαμε ως διοίκηση, τον Ιανουάριο του 2016 θέλαμε να κατατεθεί ένα σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του Οργανισμού. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης λειτουργεί σύμφωνα με ένα ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε το 1993 και έκτοτε, εδώ και περίπου 25 χρόνια δεν έχει γίνει καμία αλλαγή, παρότι έχουν αλλάξει πολλά στη λειτουργία άλλων αντίστοιχων Οργανισμών. Εμείς βρεθήκαμε να λειτουργούμε υπό ένα περίεργο καθεστώς», εξήγησε ο πρόεδρος.

«Με την τροπολογία θα μπορούμε να συμβαδίσουμε με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», είπε, διευκρινίζοντας ότι θα αντιμετωπιστούν δυσκολίες που υπήρχαν έως τώρα στην υπογραφή συμβάσεων με καλλιτέχνες και θα έχει πια ο Οργανισμός το νομικό δικαίωμα να συνάπτει συμβάσεις με το υπουργείο Πολιτισμού για την έκτακτη χρηματοδότηση διοργανώσεων. Συνεπώς, θα μπορέσει να διευρυνθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πάντως, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη διοίκησή του, μπαίνει δυναμικά στην νέα πολιτιστική σεζόν, με πολλές και ποικίλες δράσεις στον προγραμματισμό του, παρέχοντας στέγη στους νέους, ανερχόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και αγγίζοντας ένα ευρύ φάσμα κοινού, με στόχο την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του στο πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης.