Skip to main content

Νέα αποτίμηση για το ακίνητο της ΕΒΖ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η πώληση των ακινήτων εντάσσεται στη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών της ΕΒΖ που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην εταιρεία

Με αναπροσαρμογή του ελάχιστου τιμήματος από 2,9 εκατ. ευρώ στα 4 εκατ. ευρώ η Πειραιώς Real Estate επαναπροκήρυξε τον πλειοδοτικό διαγωνισμό πώλησης του ημιτελούς ακινήτου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως, στην παραλιακή οδό Κουντουριώτου 9 στη Θεσσαλονίκη. Το ακίνητο διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετρ. μέτρων, βοηθητικούς χώρους 564,70 και δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ 1131,74 και 1010 τετρ. μέτρων αντιστοίχως.

Η αποτίμηση του οκταόροφου κτιρίου με τα δύο υπόγεια, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του λιμανιού αυξήθηκε, προφανώς λόγω των προσφορών που υποβλήθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό στις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς τελικά ο πλειοδότης να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τη Δευτέρα 3 Μαρτίου, ενώ μαζί με την προσφορά οφείλουν να υποβάλουν και εγγυητική επιστολή ίση με το 5% του τιμήματος που προσφέρουν.

Την ίδια ημερομηνία και με τους ίδιους όρους για την εγγυητική επιστολή η Πειραιώς Real Estate δέχεται προσφορές και για τέσσερα ακόμη ακίνητα της ΕΒΖ, για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό. Σε αυτά τα τέσσερα ακίνητα (εργοστάσιο Λάρισας, εργοστάσιο Ξάνθης, γραφεία – εργαστήρια στη Σίνδο, διαμέρισμα στο Κολωνάκι)  το ελάχιστο τίμημα δεν έχει αναπροσαρμοστεί.   

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα ακίνητα:

1. Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 381,7 στρεμμάτων στην περιοχή του Συκουρίου, επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 27 στρεμμάτων –τα 12,1 στρέμματα αφορούν παραγωγικούς χώρους και τα 14,9 στρέμματα αποθήκες και χώρους γραφείων.
2. Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 691,4 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροχωρίου, όπου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 51,2 στρεμμάτων –τα 44 στρέμματα είναι χώροι παραγωγής και τα 7,1 στρέμματα αποθήκες και χώροι γραφείων.
3. Ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που διατίθεται με ελάχιστη τιμή τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 83,5 στρεμμάτων, στο οποίο υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1702 τετρ. μέτρων.
4. Διαμέρισμα 3ου ορόφου, εμβαδού 123,55 τετρ. μέτρων, στην οδό Σκουφά 52, στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Αθήνας. Η ελάχιστη τιμή ορίζεται στις 260.00 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση των ακινήτων εντάσσεται στη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών της ΕΒΖ που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην εταιρία, το υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα Πειραιώς. Κατά την πρώτη διαδικασία το μόνο από τα ακίνητα της ΕΒΖ που πουλήθηκε ήταν οι δύο όροφοι στην οδό Μητροπ0όλεως στη Θεσσαλονίκη, που στεγάζουν τη διοίκηση της εταιρίας.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πώλησης των δύο ζαχαρουργείων που η ΕΒΖ διαθέτει στη Σερβία. Στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έληξε στις 10 Φεβρουαρίου, εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι τόσο από τη Σερβία, όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι οικονομικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ώστε τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η πώληση. Ως ελάχιστο τίμημα έχει τεθεί το όριο των 25 εκατ. ευρώ, αλλά η διοίκηση της ΕΒΖ εκτιμά –με βάση τους ενδιαφερόμενους- ότι το τελικό τίμημα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο.