Skip to main content

Στην Αποκεντρωμένη νέα απόφαση για παραχώρηση του στρατοπέδου Π.Μελά

Γίνονται παρασκηνιακές συνεννοήσεις ώστε να περάσει αυτή τη φορά η παραχώρηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Του Νίκου Ηλιάδη

Νέα απόφαση, σε μια προσπάθεια να θεραπεύσει τις παθογένειες της προηγούμενης, όπως τουλάχιστον τις διαπίστωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ), έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά σχετικά με την παραχώρηση του ομώνυμου στρατοπέδου. Στη νέα απόφαση γίνεται πλέον λόγος για «ανταλλαγή» μεταξύ δήμου και Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), μέσω της οποίας το ΤΕΘΑ παραχωρεί τη χρήση των 332 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου για 99 χρόνια και λαμβάνει ως αντάλλαγμα την πλήρη κυριότητα 83 δημοτικών διαμερισμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μία λεκτική ακροβασία καθώς η κατ’ ουσία δωρεά των διαμερισμάτων προς το ΤΕΘΑ βαφτίζεται τώρα «ανταλλαγή», προς εναρμόνιση της σχετικής τροπολογίας η οποία ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να παρακαμφθούν οι ισχυρές αντιρρήσεις τις οποίες είχε διατυπώσει τότε η Αποκεντρωμένη, απειλώντας με ακύρωση της παραχώρησης.

Με την ψηφισθείσα τροπολογία καταργήθηκε διάταξη νόμου του 2010 που προέβλεπε την κατά χρήση παραχώρηση χωρίς ανταλλάγματα, του πρώην στρατοπέδου στο δήμο και επιπλέον προστέθηκε παράγραφος η οποία χαρακτηρίζει ως «ανταλλαγή» και όχι δωρεά, την παραχώρηση της κυριότητας των 83 δημοτικών διαμερισμάτων στο ΤΕΘΑ.

Παρασκηνιακές συνεννοήσεις

Υπενθυμίζεται ότι στην γνωμοδότηση της ΑΔΜΘ επί της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου αναφερόταν μεταξύ άλλων πως «η υπό κρίση σύμβαση δεν φέρει τα στοιχεία ανταλλαγής ακινήτων» δεδομένου ότι ο μεν δήμος παραχωρεί την κυριότητα των 83 διαμερισμάτων, το δε ΤΕΘΑ μόνον τη χρήση του πρώην στρατοπέδου. Κατά συνέπεια «δεν συνάπτεται αμφιτεροβαρής σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας ακινήτων». Επιπλέον, στην απόφαση υπογραμμίζεται πως «η χρήση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής παρά μόνον η μεταβίβαση ελεύθερης κυριότητας». Παρότι επί της ουσίας αυτό δεν αλλάζει, σύμφωνα με το δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, υπάρχει αισιοδοξία, αν όχι βεβαιότητα, ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Δεμουρτζίδης, θα υπάρξει συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη για την ακριβή διατύπωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ώστε να μην διατυπωθούν ενστάσεις όπως συνέβη στην πρώτη περίπτωση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr η Αποκεντρωμένη βρίσκεται σε συνεννόηση και με το Μέγαρο Μαξίμου από το οποίο ασκούνται πιέσεις προκειμένου να γνωμοδοτήσει θετικά ως προς τη σύμβαση παραχώρησης.

Με ψήφους 29 - 7

Η νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πέρασε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν οι 24 από τους 25 συμβούλους της πλειοψηφίας, ο προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτικός σύμβουλος Τάσος Σταμπουλής, επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών, καθώς και οι τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης «Κοινωνική Συναίνεση» του πρώην δημάρχου Πολίχνης Κώστα Θεοδωρίδη ο οποίος βεβαίως έχει παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος και έχει αντικατασταθεί. Η μείζων αντιπολίτευση του Διαμαντή Παπαδόπουλου (τέσσερις σύμβουλοι) και η παράταξη του Γιώργου Λίλτση (τρεις σύμβουλοι) ψήφισαν τη δική τους πρόταση για παραχώρηση κατά κυριότητα του πρώην στρατοπέδου, χωρίς ανταλλάγματα, όπως προέβλεπε ο νόμος του 2010.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά τις επόμενες ημέρες η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη προς έγκριση ώστε εν συνεχεία να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ δήμου και ΤΕΘΑ. «Εμείς θεωρούμε δεδομένο ότι αυτό θα γίνει, αφού αυτή είναι η πολιτική βούληση και της κυβέρνησης και πλέον εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην εξεύρεση πόρων, πέραν των 12 εκατ. του ΕΣΠΑ, για την ανάπλαση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου» δήλωσε ο κ. Δεμουρτζίδης. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι στις 27 Οκτωβρίου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση προς τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης του σχεδίου ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου.

Ο Δημήτρης Δεληγιάννης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι κατ’ ουσία ίδια με την προηγούμενη και εκφράζει φόβους ότι μπορεί και αυτή να καταπέσει, είτε στην Αποκεντρωμένη, είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από κάποια πιθανή προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο.

Ο Γιώργος Λίλτσης, επικεφαλής της παράταξης «αναΤΡΟΠΗ» δηλώνει πως η «σύμβαση έχει πολλά θολά σημεία». Προσθέτει πως και η νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν εναρμονίζεται με τις παρατηρήσεις που είχε κάνει η Αποκεντρωμένη. Επιπλέον, εκφράζει προβληματισμό και για τη σύνθεση και το ρόλο του φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου στον οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος φαίνεται να έχει περιθωριακό ρόλο.