Skip to main content

Νέα αύξηση του ELA στα 84,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 1,1 δισ. ευρώ το όριο δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.

Στα 84,1 δισ. ευρώ αυξάνεται το όριο δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα για νέα αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ του ορίου.

Η απόφαση για την αύξηση του ELA αφενός σχετίζεται με την αυξημένη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του κλίματος εμπλοκής που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, και αφετέρου καταδεικνύει τη βούληση του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αφήσει να εξαντληθούν όλα τα δυνατά χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας, πριν προβεί σε κινήσεις που θα θεωρηθούν casus beli από την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση του ορίου κατά 2,3 δισ. ευρώ. Ηταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο, οπότε και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ.