Skip to main content

ΝΔ: Στεγνώνει από ρευστό η αγορά

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εξαπολύοντας κατηγορίες ότι δεν χρησιμοποιεί τους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά άσκησε ο υπεύθυνος τομέα πολιτικής ευθύνης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, εξαπολύοντας κατηγορίες ότι δεν χρησιμοποιεί τους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της.

Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, επικαλούμενος στοιχεία των ίδιων των παραγωγικών φορέων, η ρευστότητα των επιχειρήσεων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί αντισταθμιστικούς μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κολλημένο εκεί που η σημερινή κυβέρνηση το παρέλαβε τον Οκτώβριο του 2009, ο προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων περιορίστηκε κατά 40% το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με πέρυσι και η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ έχει συρρικνωθεί κατά 16 φορές την ίδια περίοδο.

«Η τρόικα παραπονείται για το ΕΣΠΑ. Η αγορά για τη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας για το βάλτωμα των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ», τόνισε ο βουλευτής.

Αναφερόμενος στα 9,5 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν φέτος στην αγορά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι τα μισά περίπου από αυτά είναι προγράμματα του ΕΣΠΑ που καθυστερούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, χωρίς εκταμιεύσεις για τις επιχειρήσεις και την αγορά, και τα άλλα μισά είναι θεωρητικώς εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ για τραπεζικά δάνεια με επιτόκιο υπερδιπλάσιο από το περσινό, που σε πείσμα των εξαγγελιών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν προχωρούν παρά ελάχιστα.

«Η ύφεση βαθαίνει. Η αγορά στεγνώνει. Αλλά οι υποσχέσεις και οι διακηρύξεις δεν λύνουν το πρόβλημα», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης.