Skip to main content

ΝΔ: Σε παράλληλη πραγματικότητα ο Τσίπρας για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Μόλις πέντε από τις 24 προγραμματισμένες δράσεις ΕΣΠΑ για το 2017 έχουν προκηρυχθεί, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας.

Για παράλληλη πραγματικότητα στη ρητορική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κάνει λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας.

«Μόλις πέντε από τις 24 προγραμματισμένες δράσεις ΕΣΠΑ για το 2017 έχουν προκηρυχθεί ενώ εκατομμύρια αναπτυξιακών πόρων λιμνάζουν σε ενδιάμεσα ταμεία», αναφέρει και προσθέτει:

«Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Δ.Ε.Θ., ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ενώ ωστόσο επιμένει σε μια ρητορική που αγγίζει τα όρια της παράλληλης πραγματικότητας στην οικονομία - δυστυχώς για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα - οι πραγματικοί αριθμοί είναι αμείλικτοι».

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής https://cohesiondata.ec.europa.eu/ αναφέρεται πως στην Ελλάδα έχουν εισρεύσει 4,158 δις. ευρώ και κατά συνέπεια η χώρα κατατάσσεται 6η από πλευράς εισροής Κοινοτικών Πόρων.

Και αυτή, όπως τονίζει, είναι οφειλόμενη στην υψηλότατη προχρηματοδότηση - υψηλότερη ανάμεσα σε όλα τα Κράτη - Μέλη.

«Το χειρότερο όμως είναι, πως σε όρους ενδιάμεσων πληρωμών (interim payments), δηλαδή σε χρήματα που πραγματικά έφτασαν στην πραγματική οικονομία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 11η θέση.

Αντί, λοιπόν, στο κυβερνητικό επιτελείο να ανακαλύπτουν “επιτυχίες” βασισμένες σε φαντασιακούς υπολογισμούς, ας αντιμετωπίσουν, έστω και τώρα, την πραγματικότητα. Μόλις 5 από τις 24 προγραμματισμένες δράσεις του 2017 έχουν προκηρυχθεί, άλλες 4 εκκρεμούν από το 2016 και εκατομμύρια αναπτυξιακών πόρων λιμνάζουν σε ενδιάμεσα ταμεία. Αν δεν μπορούν, τότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι να φύγουν», καταλήγει ο τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας.