Skip to main content

ΝΔ: Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Τσίπρα στους δανειστές

Για «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης που ακυρώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Για «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης που ακυρώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο με επιστολή του προς τους επικεφαλής των θεσμών την 8η Μαΐου ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 740 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τηλεφωνικά είχε ενημερωθεί και το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η Κυβέρνηση διαρκώς παλινωδεί και αντιφάσκει.

Αρχικά δεν ήθελε τη δόση, γιατί δεν τη χρειαζόταν, όπως έλεγε.

Στη συνέχεια ήθελε τη δόση χωρίς Μνημόνιο.

Ακολούθως αποδέχθηκε το Μνημόνιο χωρίς λεφτά.

Και, μάλιστα, την Πέμπτη 7 Μαΐου, όπως αναφέρεται σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης διαβεβαίωνε δημόσια ότι η Ελλάδα θα πληρώσει σίγουρα τη δόση του ΔΝΤ, την Τρίτη στις 12 του μήνα.

Την επόμενη μέρα όμως, Παρασκευή 8 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με επιστολή του προειδοποιούσε τους επικεφαλής των δανειστών ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος παροχής ρευστότητας άμεσα.

Και, τελικά, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση της κανονικά, μια μέρα νωρίτερα από την ημερομηνία καταβολής.

Το ρεσιτάλ αυτό της αναξιοπιστίας μέσα σε πέντε μέρες «του πληρώνω», «δεν πληρώνω» και τελικά «πληρώνω», ακυρώνει τη διαπραγματευτική μας θέση, αποδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου με την οποία λειτουργεί ο κ. Τσίπρας.

Ζητούμε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα αυτή η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές, καθώς και οι απαντήσεις που πιθανώς έλαβε η κυβέρνηση».