Skip to main content

ΝΔ: Οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στα Ίμια

Τουρκικές ναυτικές μονάδες προσπαθούν να αποτρέψουν την πλεύση ελληνικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Ιμίων, σημειώνουν στην Νέα Δημοκρατία.

Απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή των Ιμίων καταγγέλλουν σε κοινή ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά οι αρμόδιοι Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων «για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, τουρκικές ναυτικές μονάδες προσπαθούν να αποτρέψουν την πλεύση ελληνικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Ιμίων. Η εντεινόμενη προκλητικότητα του τουρκικού ναυτικού, το οποίο δεν επέτρεψε στα ελληνικά σκάφη να πλησιάσουν καν τις βραχονησίδες, υποδηλώνει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει πλέον τα Ίμια σαν να είναι μέρος της τουρκικής επικράτειας».

«Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες δηλώσεις συμβούλου του Τούρκου προέδρου, συνιστούν απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή των Ιμίων. Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται άμεση και πολυεπίπεδη διπλωματική δράση, προκειμένου να μην παγιωθεί η σημερινή ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη σοβαρότερες επιπτώσεις», τονίζουν οι βουλευτές της Ν.Δ.

Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Κικίλιας ρωτούν μεταξύ άλλων τον κ. Κοτζιά σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και αν έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ρωτούν σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, αλλά και πώς θα κινηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. προκειμένου, όπως συμπληρώνουν, «να τεθεί φραγμός στην περαιτέρω επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, που έχει εκτραχυνθεί στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».