Skip to main content

ΝΔ: Η μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή το ασφαλιστικό

Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή τη συζήτηση του ασφαλιστικού ν/σ στη Βουλή, άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάνν
Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή τη συζήτηση του ασφαλιστικού ν/σ στη Βουλή, άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση ως τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, με πρόσχημα τη δημοσιονομική κρίση και άλλοθι την τριμερή επιτήρηση και το μνημόνιο.

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι η κυβέρνηση μειώνει δραματικά τις συντάξεις της γενιάς μας, αλλά και της νέας γενιάς των ασφαλισμένων, σε ποσοστά καταρχάς πάνω από 30%, μέσα από μια σειρά περικοπών και ανατροπών. Παράλληλα, υπογραμμίζει την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, στο πάγωμα των συντάξεων για τρία χρόνια, αλλά και την επέκταση των ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη στα 40 έτη.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «η σημαντικότερη υποχώρηση στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους για την καταβολή των συντάξεων στους ασφαλισμένους», ενώ υπογραμμίζει ότι εφεξής το κράτος θα εγγυάται μόνο την καταβολή της βασικής σύνταξης.

«Οι ρυθμίσεις αυτές αγνοούν τις πραγματικότητες της αγοράς εργασίας στην πατρίδα μας, η οποία θέλει την ένταξη των εργαζόμενων να καθυστερεί (2,4 έτη κατά μέσο όρο), με αποτέλεσμα η πλήρης σύνταξη να αποτελεί, για τους περισσότερους, άπιαστο όνειρο», υποστηρίζει ο τομεάρχης της ΝΔ και προσθέτει: «Το σύστημα διαμορφώνεται, έτσι ώστε να λειτουργεί υπέρ των σταθερά απασχολούμενων και υψηλά αμειβομένων (white collars). Είναι άδικο για τους χαμηλόμισθους και καταργεί την αναδιανομή του Συστήματος υπέρ αυτών. Πλήττει την κοινωνική συνοχή και καταλύει την κοινωνική αλληλεγγύη».

Ο πρόχειρος και αποσπασματικός χαρακτήρας του νομοθετήματος αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο τομεάρχης της ΝΔ, από τα σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας και αοριστίας, που εγείρονται από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και από τις συνεχείς υπαναχωρήσεις ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης και τα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο κρίνεται πολύπλοκο, ασύνδετο, χωρίς επαρκή Τεκμηρίωση.

«Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν γράφει απλώς ιστορία. Χαράσσει το μέλλον και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες», καταλήγει ο τομεάρχης της ΝΔ.