Skip to main content

ΝΔ: Οι 38.000 ψήφοι της Κ. Μακεδονίας που καθορίζουν το αποτέλεσμα

Οι περιοχές «κλειδιά» για ψήφους προς διεκδίκηση - Οι απόλυτοι αριθμοί που δίνουν τη νίκη και οι περιοχές όπου «παίζεται» η πρωτιά - Όλο το πανόραμα

Τριάντα οχτώ χιλιάδες ψήφους, οι οποίες μπορούν να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στη ΝΔ, διεκδικούν στην Κεντρική Μακεδονία οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ψηφοφόρους που στη συντριπτική τους πλειονότητα στον πρώτο γύρο ψήφισαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα (29.264), τους ψηφοφόρους που επέλεξαν Άδωνη Γεωργιάδη (7.763) και όσους επέλεξαν άκυρο – λευκό (962).

Τη σπουδαιότητα της Κεντρικής Μακεδονίας στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος καταδεικνύει και το γεγονός ότι οι δυο μονομάχοι της Κυριακής αφιέρωσαν σε συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη από δύο μέρες της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής εκστρατείας έκαστος.

Με στρατηγεία δύο ξενοδοχεία (το Grand ο κ. Μεϊμαράκης και το Met ο κ. Μητσοτάκης), οι υποψήφιοι πρόεδροι συνάντησαν πολλά στελέχη όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κυρίως αυτοδιοικητικά στελέχη όμως, καθώς αυτά μπορούν σε τοπικό επίπεδο να κινητοποιήσουν τον κόσμο, αφενός για να προσέλθει στις κάλπες, αφετέρου για να επιλέξει τον ένα εκ των δύο υποψηφίων. Στόχος είναι να μην επιλέξουν την αποχή από το δεύτερο γύρο πρωτίστως οι ψηφοφόροι του κ. Τζιτζικώστα.

Ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας θα ψηφίσει το πρωί της Κυριακής στο «Βελλίδειο», ενώ δια της δήλωσής του φρόντισε να μην πάρει θέση υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες πολλών να ερμηνεύσουν διαφορετικά την πολύ σαφή τοποθέτησή του.

Άλλωστε, όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία των στελεχών που στήριξαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας θα διαπιστώσουν ότι ακόμη και οι περιφερειακοί σύμβουλοι και τα μέλη της «Αλληλεγγύης» έχουν τοποθετηθεί στο δεύτερο γύρο και στο ένα στρατόπεδο και στο άλλο.

Θέση πάντως έχουν πάρει σχεδόν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι και τα στελέχη της παράταξης, όπως θέση έχουν πάρει και οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές και πολιτευτές της ΝΔ, αλλά και τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

Αυτή η εικόνα κάνει τα στελέχη που στηρίζουν τους δύο υποψηφίους να υποστηρίζουν σήμερα ότι οι ψηφοφόροι των κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη δε θα απέχουν τελικά την ερχόμενη Κυριακή και θα κάνουν την επιλογή τους, προσερχόμενοι στις κάλπες.

Η Voria.gr κατέγραψε τις περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγάλο περιθώριο διεκδίκησης ψήφων από τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016.

Τα «κλειδιά» στη Θεσσαλονίκη

Στο νομό Θεσσαλονίκης οι δύο μονομάχοι της Κυριακής στοχεύουν σε πολύ συγκεκριμένους δήμους. Συνολικά στο νομό οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης θα διεκδικήσουν τις 15.886 ψήφους του κ. Τζιτζικώστα και τις 4.563 του κ. Γεωργιάδη. Η διαφορά τους στον πρώτο γύρο ήταν 2.698 ψήφοι υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, οπότε ρευστή θεωρείται ακόμη και η πρωτιά στο νομό.

Αναλυτικότερα, στην Α' Θεσσαλονίκης υπάρχουν ουσιαστικά 14.000 διεκδικήσιμες ψήφοι. Ο κ. Τζιτζικώστας πήρε στους δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης και Παύλου Μελά περισσότερες από τις μισές ψήφους και μαζί με τις ψήφους του κ. Γεωργιάδη δημιουργείται ένα σύνολο πολύ σημαντικό, όπως και στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου και Νεάπολης Συκεών. Στην Καλαμαριά υπάρχει ανοιχτή η πρωτιά.

Προφανώς και ο κρίσιμος δήμος είναι ο κεντρικός, δεδομένου του απόλυτου αριθμού ψήφων που είναι προς διεκδίκηση. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Τζιτζικώστας στο δήμο Θεσσαλονίκης έλαβε 5.489 ψήφους, όταν στο σύνολο της Α' Θεσσαλονίκης πήρε 10.247. Στον ίδιο δήμο η διαφορά των κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη ήταν 1.016 ψήφοι (υπέρ του πρώτου), ενώ στο σύνολο της Α' Θεσσαλονίκης η διαφορά τους ήταν 2.166 ψήφοι.

Στη Β' Θεσσαλονίκης ο αριθμός των ψήφων των κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσαν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης. Οι 5.639 ψήφοι του κ. Τζιτζικώστα στη Β' εκλογική περιφέρεια είναι προφανώς το μεγάλο στοίχημα στο δεύτερο γύρο, αφού οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης ξεκινούν εκεί από σχεδόν την ίδια θέση, με διαφορά μόλις 500 ψήφων (3.683 ο κ. Μεϊμαράκης και 3.151 ο κ. Μητσοτάκης).

Δήμοι με μεγάλο αριθμό ψήφων προς διεκδίκηση είναι ο δήμος Δέλτα, Θερμαϊκού, Λαγκαδά και Βόλβης. Ειδικά οι δυο τελευταίοι, στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βελτιώσει πολύ τα ποσοστά του, όπως και στο δήμο Χαλκηδόνας. Η απόσταση Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη σε αυτούς τους δήμους είναι μεγάλη εξαιτίας του πολύ χαμηλού αριθμού ψήφων που πήρε ο τελευταίος (283 στο Λαγκαδά, 187 στη Χαλκηδόνα, 89 στη Βόλβη...). Αντιθέτως, καλές πιθανότητες για την πρωτιά έχει ο κ. Μητσοτάκης στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη (εκ νέου...), στη Θέρμη και στο δήμο Θερμαϊκού.

Κλειδιά Πέλλα και Ημαθία

Στους εκτός Θεσσαλονίκης νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας οι δύο με τη μεγαλύτερη σημασία σε αριθμό ψήφων προς διεκδίκηση είναι της Ημαθίας και της Πέλλας. Στην Πέλλα ο κ. Τζιτζικώστας πήρε 2.872 ψήφους και στην Ημαθία 2.681. Η διαφορά ανάμεσα στους κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη (υπέρ του πρώτου και στις δυο περιπτώσεις) ήταν στην Πέλλα 1.076 ψήφοι και στην Ημαθία 950. Ο κ. Γεωργιάδης που έχει τοποθετηθεί σαφώς υπέρ του κ. Μητσοτάκη (το ίδιο και τα στελέχη που τον στήριξαν στον πρώτο γύρο, αλλά από όσο μαθαίνουμε και σχεδόν στο σύνολό τους οι ψηφοφόροι του) πήρε στην Πέλλα 615 ψήφους και στην Ημαθία 386.

Από εκεί και πέρα στους τρεις νομούς όπου η διαφορά μεταξύ των κ.κ. Τζιτζικώστα και Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο ήταν μικρή (Σέρρες, Πιερία και Χαλκιδική) φαίνεται η πρωτιά του κ. Μεϊμαράκη να μην κινδυνεύει, όμως έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Στην Πιερία για παράδειγμα ο κ. Τζιτζικώστας πήρε επίσης σημαντικό αριθμό ψήφων (2.418), ενώ και στις Σέρρες πήρε 2.031 ψήφους. Στη Χαλκιδική «περιορίστηκε» στις 1.627 και στο Κιλκίς στις 1.749 (με ξεκάθαρη πάντως πρωτιά). Αν σε ένα νομό από τους τέσσερις μπορεί με σημαντικότατες πιθανότητες να πάρει την πρωτιά ο κ. Μητσοτάκης (χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι υπόλοιποι, απλώς είναι πιο δύσκολο) είναι αυτός του Κιλκίς, όπου η διαφορά είναι μικρή και υπερκαλύπτεται από τις ψήφους των κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.

Οι διαφορές σε ψήφους στους τέσσερις αυτούς νομούς ανάμεσα στους κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη (σε όλες τις περιπτώσεις υπέρ Μεϊμαράκη) είναι οι εξής:

Κιλκίς: 379.

Πιερία: 825.

Σέρρες: 1.638.

Χαλκιδική: 891.

Ο κ. Γεωργιάδης πήρε στο Κιλκίς 347 ψήφους, στην Πιερία 466, στις Σέρρες 819 και στη Χαλκιδική 567.