Skip to main content

ΝΔ για Novartis: Η σκευωρία της κυβέρνησης αποκαλύπτεται

Η ΝΔ εκτιμά ότι «οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτόλμησαν καν να αναπαράξουν τις κατηγορίες και κατέληξαν να απολογούνται».

Για βατερλώ της κυβέρνησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

Σε ενημερωτικό της σημείωμα εκτιμά ότι «οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτόλμησαν καν να αναπαράξουν τις κατηγορίες και κατέληξαν να απολογούνται».

Η ΝΔ σημειώνει οτι «ο κ. Τσίπρας εκτοξεύει κατηγορίες για πολιτικές ευθύνες, αλλά η χθεσινή συζήτηση δεν έγινε για να διερευνηθούν οι πολιτικές, αλλά οι ποινικές ευθύνες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ένα βατερλώ για την Κυβέρνηση. Οι κατήγοροι μετατράπηκαν σε κατηγορούμενους. Οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτόλμησαν καν να αναπαράξουν τις κατηγορίες και κατέληξαν να απολογούνται για μια σκευωρία που όλοι πια έχουν καταλάβει ότι έστησε η Κυβέρνηση χειραγωγώντας την Δικαιοσύνη σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. Η απουσία του Πρωθυπουργού άλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από τη Βουλή μόνον τυχαία δεν ήταν. Διότι όταν κατηγορούνται δύο πρώην Πρωθυπουργοί είναι θεσμικά και πολιτικά αδιανόητο να μην είναι παρών στην Βουλή ο νυν και να εμφανίζεται αργά το βράδυ αδυνατώντας ακόμη και τότε να τους απαντήσει.

Ο κ. Τσίπρας εκτοξεύει κατηγορίες για πολιτικές ευθύνες. Μα η χθεσινή συζήτηση δεν έγινε για να διερευνηθούν οι πολιτικές, αλλά οι ποινικές ευθύνες που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι έχουν οι 10 πολιτικοί της αντίπαλοι. Αυτό ήταν το αφήγημα που έστηνε επί ένα χρόνο η Κυβέρνηση και κατέρρευσε χθες με παταγώδη τρόπο. Ακούσε κανείς να αναφέρεται έστω ένας Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σε ποινικές ευθύνες; Κανείς δεν το αποτόλμησε. Με πρώτο τον κ. Τσίπρα που δεν τόλμησε καν να ψελλίσει έστω μία κατηγορία από αυτές που αποδίδουν στους πολιτικούς του αντιπάλους οι τρεις ψευδομάρτυρες. Δεν μπόρεσε καν να αντικρούσει όσα με απολύτως εμπεριστατωμένο τρόπο του απέδωσαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύοντας τον κραυγαλέο τρόπο που έστησε όλη αυτήν την σκευωρία σε συνεργασία με τα ΜΜΕ που ελέγχει. Και μόνο το γεγονός ότι ύστερα από όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, ο κ. Τσίπρας έμεινε τελικά να αναρωτιέται για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, συνιστά ομολογία του βατερλώ που υπέστη χθες η Κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος δήλωσε πως η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών δεν συνιστά αυτόματα τεκμήριο ύπαρξης ποινικών ευθυνών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει χθες στην ουσία της συζήτησης για τη φαρμακευτική δαπάνη. Η Νέα Δημοκρατία εμπράκτως και σε ανύποπτο χρόνο επιχείρησε να διορθώσει τα κακώς κείμενα στον εν λόγω χώρο μειώνοντας την δραστικά. Και όταν συνέβαινε αυτό, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ  κατήγγειλαν τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτή την επιλογή της στηρίζοντας τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών. Άρα ποιος θα πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του στάση; Η Νέα Δημοκρατία που μείωσε τις φαρμακευτικές δαπάνες ή ο ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούσε τότε σθεναρά και τώρα ξαφνικά παριστάνει τον τιμητή της κάθαρσης;

Αν ήθελε πραγματικά ο Πρωθυπουργός να εντοπισθούν οι πολιτικές και όχι οι δήθεν ποινικές ευθύνες των πολιτικών του αντιπάλων γιατί δεν προκαλούσε μια προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή εδώ και τρία χρόνια για τη φαρμακευτική δαπάνη;  Ο λόγος που δεν το έκανε είναι απλός. Είναι η κραυγαλέα ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ακόμη και με στημένες ψευδομαρτυρίες.

Κανείς δεν αρνείται ότι σκάνδαλο Novartis βεβαίως και υπάρχει. Και αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να ανιχνευτούν οι  αθέμιτες πρακτικές, να επιβληθούν ποινές, πρόστιμα και εταιρικές συμμορφώσεις, να ξηλωθεί το κύκλωμα που ακολουθούσε τις πρακτικές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ο κ. Τσίπρας επί ένα χρόνο που έχει σηκώσει το ζήτημα δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά. Και στα επίμονα ερωτήματα του κ. Μητσοτάκη τι έκανε αυτό τον ένα χρόνο, δεν έδωσε καμία απάντηση, διότι απλούστατα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Αντί να ξηλώσει το κύκλωμα και να διεκδικήσει αποζημιώσεις, και αντί να προχωρήσει σε αυτονόητες νομοθετικές αλλαγές που θα εξασφάλιζαν ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ας δούμε όμως ειδικότερα τι συνέβη επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ:  Ο τζίρος και τα κέρδη της Novartis αυξήθηκαν την τελευταία τριετία όπως αποδεικνύεται από τα δημόσια στοιχεία της εταιρείας.  Και την ίδια ώρα δεν έγινε τίποτε για τη μείωση της υπερσυνταγογράφησης που αποτελεί διαχρονική εστία διαφθοράς και προκαλεί οικονομική αιμορραγία στα δημόσια ταμεία. 5.3 εκ. συνταγογραφήσεις κατεγράφησαν μηνιαίως το 2014, 6.3 εκ. το 2016. Και ενώ το πληροφοριακό σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για να το αξιοποιήσει. Δεν υπάρχει, συνεπώς, μεγαλύτερη πρόκληση και υποκρισία από το να παριστάνουν τους φορείς της κάθαρσης αυτοί που πολεμούν διαχρονικά κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την Κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή. Η αλυσίδα των ενεργειών με τις οποίες ετοιμάστηκε ο φάκελος Novartis, συνιστά μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από το αρχικό. Εξέδωσε ήδη η Κυβέρνηση το γκρίζο της πόρισμα για τους αντιπάλους της χωρίς να υπάρχει ψήγμα απόδειξης. Για να σπιλωθούν στην συνείδηση των πολιτών χωρίς να τους έχει δικάσει κανένα δικαστήριο. Ένοχοι μέχρις απόδειξης της αθωότητας τους, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην χθεσινή ψηφοφορία, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε μέχρι τέλους για το αυτονόητο. Να στηθεί μια κάλπη με ένα ερώτημα: Ναι ή όχι στη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής; Όλα θα πρέπει να έρθουν στο φως. Αυτό εξάλλου ετέθη από την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ! Και σε αυτό το ερώτημα ψηφίσαμε ναι. Αλλά η Κυβέρνηση ήταν από την αρχή προφανές ότι ενδιαφερόταν μόνο για τη δημόσια διαπόμπευση των αντιπάλων της και τη δημιουργία εντυπώσεων. Γι’ αυτό και έστησε 10 κάλπες σε μια φαιδρή διαδικασία την οποία απαξίωσαν τελικά σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης υιοθετώντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας που εξ αρχής δήλωσε ότι δεν θα νομιμοποιήσει τη σκευωρία της Κυβέρνησης.

Επιμένουμε επίσης ότι ο κ. Κουρουμπλής θα έπρεπε να παραπεμφθεί για την υπόθεση της Novartis. Είναι αδιανόητο ένας νυν Υπουργός να υπογράφει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους όσοι ήταν υπουργοί πριν από δέκα χρόνια. Αν όντως πίστευε η Κυβέρνηση στην αθωότητα του Υπουργού της, θα όφειλε εκείνη πρώτη να επιδιώκει τη διερεύνηση των πεπραγμένων του κ. Κουρουμπλή.  Πόσο μάλλον όταν όλοι έχουν καταλάβει ότι με την επιλογή του να μην εκδώσει δελτίο τιμών για το 2015, ενίσχυσε τη Novartis και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Για αυτό έστησαν 10 κάλπες αντί 11.

Αυτό που ευλόγως απασχολεί σήμερα τους πολίτες είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, όπως η σημερινή, το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται σπαρασσόμενο. Νομίζουν  στην Κυβέρνηση ότι αυτά που γίνονται σήμερα στη Βουλή δεν τα βλέπουν οι γείτονές μας;  Δεν τα βλέπουν οι ξένοι επενδυτές που επιζητούν σταθερότητα για να επεκτείνουν στην χώρα μας την οικονομική τους δραστηριότητα; Αλλά υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Και δεν είναι δυστυχώς μόνο η υπόθεση της Novartis. Τα υπόγεια του Μαξίμου παρεμβαίνουν απροκάλυπτα και στο έργο της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα μετατρέπουν τη δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης  προπαγάνδας και καλλιεργούν  κλίμα ακατάσχετης συνωμοσιολογίας που προωθεί τη χυδαιότητα στη θέση του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου.

Σε ό,τι έχει δε να κάνει  με την συνέχεια της υπόθεσης, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, η παρουσία των τριών «κουκουλοφόρων» μαρτύρων στην επιτροπή είναι απολύτως επιβεβλημένη. Θα αποκαλύψουμε την άθλια σκευωρία. Και  προειδοποιούμε να μην τολμήσει η Κυβερνητική πλειοψηφία να κλείσει την Προκαταρκτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως, όπως διεφάνη από την ομιλία Τσίπρα ότι επιδιώκει. Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία. Οι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ’ αντιπαράσταση με τους εγκαλούμενους πολιτικούς. Στη Βουλή. Μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν.