Skip to main content

ΝΔ: Εκ του πονηρού τα περί αναθεώρησης Συντάγματος και εκλογικού νόμου

Πρωτίστως το Σύνταγμα αλλά και ο εκλογικός νόμος, απαιτούν συναινετικές διαδικασίες για την αναθεώρησή τους, εκτιμούν στελέχη της ΝΔ.

Για επικοινωνιακές σκοπιμότητες της κυβέρνησης κάνουν λόγο πηγές από τη Νέα Δημοκρατία, κρατώντας επιφυλάξεις για το αποτέλεσα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση.

«Το γεγονός, μάλιστα, ότι η αναγγελία των συναντήσεων συνοδεύτηκε από διαρροές επικριτικών για την αντιπολίτευση σχολίων που περιείχαν τα non paper του Μαξίμου, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες της κυβέρνησης», υποστηρίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνεται από τη Συγγρού, «πρωτίστως το Σύνταγμα αλλά και ο εκλογικός νόμος, απαιτούν συναινετικές διαδικασίες για την αναθεώρησή τους».

Και γι΄ αυτό, όπως προσθέτουν, «έχουν προβλεφθεί ειδικές αυξημένες πλειοψηφίες για να θεσπιστούν και να ισχύσουν οι προωθούμενες αλλαγές».

Από τη ΝΔ εκτιμούν ότι «είναι εκ του πονηρού η ανακίνηση των συγκεκριμένων ζητημάτων στην παρούσα συγκυρία», αλλά διευκρινίζουν ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα με τις εκπεφρασμένες θέσεις του που είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για αλλαγές στον εκλογικό νόμο».

Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος προτάσσει την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα και δεν συμφωνεί με την κατάργηση του μπόνους που προβλέπεται για το πρώτο κόμμα, που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που, όπως λένε γαλάζια στελέχη, οι συγκεκριμένες αλλαγές υιοθετούνται τώρα για να στερήσουν την αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς «η νίκη της είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση στο ζήτημα του Συντάγματος, καθώς θυμίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τόσο στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιανουάριο στο Μαξίμου, όσο και μεταγενέστερα από το βήμα της Βουλής είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να συναινέσει για την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών ούτως ώστε να καταστεί δυνατόν να είναι Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Σε αυτή τη θέση θα επιμείνει ο κ. Μητσοτάκης θεωρώντας ότι μπορούν να οριστούν τα αναθεωρητέα άρθρα από αυτή τη Βουλή και η επόμενη με τη νέα πλειοψηφία που θα έχει να αποφασίσει για τη μορφή που θα λάβουν οι επιμέρους διατάξεις.