Skip to main content

ΝΔ: Δικαίωση της κυβέρνησης Σαμαρά τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από την κρίση.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2016, που δείχνουν ότι η περσινή χρονιά έκλεισε τελικά με ύφεση 0,2%, σχολίασε η Νέα Δημοκρατία εξαπολύοντας τα βέλη της κατά της κυβέρνησης (δείτε εδώ). 

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από την κρίση, επιτυγχάνοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι όλοι προέβλεπαν για το 2014 ενώ αντίθετα η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία που αναπτύσσονταν και τη βύθισε στην ύφεση τη διετία 2015 -2016.

«Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση για το 2016 ύψους -0,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για στασιμότητα (0,0%). Ταυτόχρονα, αναθεώρησε προς τα πάνω το Α.Ε.Π. του 2014, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει πλέον την ανάπτυξη στο +0,7%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για +0,4%, και προς τα κάτω το Α.Ε.Π. του 2015 ανεβάζοντας την ύφεση στο -0,3%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για -0,2%. Δυστυχώς, από ιδεοληψία και ανικανότητα χάνεται για την ελληνική οικονομία η μία ευκαιρία μετά την άλλη. Όπως αναδεικνύει η πρόσφατη Έκθεση του Δ.Ν.Τ. για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO O.c.t. 2017) την ώρα που όλες οι προηγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ότι προβλεπόταν, η Ελλάδα καταγράφεται ως η μόνη αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη» σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.

Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως η υπερφορολόγηση, η αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλεί αυτή η Κυβέρνηση, δυστυχώς, οδήγησε το Δ.Ν.Τ. να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2017 από +2,8% σε +1,8%. «Επιπρόσθετα υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο καταθλιπτικό +1%», συμπληρώνει.

«Επί της προηγούμενης Κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία η ύφεση -9,1% του 2011, μετατράπηκε σε ανάπτυξη +0,7% σε δύο χρόνια. Αντίθετα, τη διετία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ανάπτυξη + 0,7% έγινε ύφεση -0,2%. Και σήμερα, μετά από 3 χρόνια οπισθοχώρησης, ζημιά 100 δις ευρώ και μέτρα 14,5 δις ευρώ ο «πρωθυπουργός των φόρων» πανηγυρίζει εάν πιάσουμε το μισό ρυθμό ανάπτυξης από όσο θα είχαμε, αν δεν είχε κυβερνήσει ο ίδιος» καταλήγει η ΝΔ.