Skip to main content

ΝΔ: Αυθαίρετη μεταφορά διαθεσίμων ΕΟΠΥΥ σε συνεταιριστικές τράπεζες

Είναι προτροπή προς το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για διάπραξη παράνομης πράξης και εύλογα προξενεί πολλά ερωτηματικά, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Eρώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, σχετικά με την έγγραφη αξίωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να μεταφέρει ο ΕΟΠΥΥ χρηματικά του διαθέσιμα σε συνεταιριστικές τράπεζες κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές τονίζουν πως «αφού τακτοποίησε όλες τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα στο υπό κατάρρευση Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο "ευρηματικός" αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης, επιχειρεί τώρα να ελέγξει τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ».

Οι κ. Παναγιωτόπουλος και Σταϊκούρας ζητούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την έγγραφη αξίωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να μεταφέρει ο ΕΟΠΥΥ χρηματικά του διαθέσιμα σε συνεταιριστικές τράπεζες κατά παράβαση της σχετικής σύμβασης του οργανισμού για την ανάθεση της διαχείρισης των χρηματικών διαθεσίμων του σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που βρίσκεται σε ισχύ.

Οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν λόγο για «άνευ προηγουμένου προτροπή» προς το ΔΣ του Οργανισμού, η οποία «δεν είναι μόνο αυθαίρετη, αλλά και άσχετη ως προς την παραγωγή κοινωνικής πολιτικής που περιέργως επικαλείται ο κ. Πολάκης».

«Στην ουσία είναι προτροπή προς το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για διάπραξη παράνομης πράξης και εύλογα προξενεί πολλά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της» τονίζουν, επισημαίνοντας πως το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την ανάθεση διαχείρισης διαθεσίμων Οργανισμών, όπως ο ΕΟΠΥΥ, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι σαφές και αυστηρό και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λήψη απόφασης μόνον μετά από διενέργεια δημόσιου διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού.

Το τελευταίο ατόπημα του κ. Πολάκη αποκαλύπτει κάτι βαθύτερο. Έχει να κάνει με την ολοκληρωτική αντίληψη που τον διακατέχει ως προς την εξουσία και τη διαχείρισή της: αφού είναι εξουσία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, χωρίς να σέβεται κανόνες δικαίου, χωρίς να τηρεί διαδικασίες, χωρίς να υπολογίζει νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις» τονίζουν καλώντας τον υπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το βαρύτατο θεσμικό του ατόπημα.