Skip to main content

Ναυάγησε το έργο υπογειοποίησης των κάδων στον δήμο Θεσσαλονίκης

Μετά από περιπέτειες 2 χρόνων η Οικονομική Επιτροπή ματαίωσε τον διαγωνισμό-Τι λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής, τι ο ανάδοχος. Αιχμές Κουράκη κατά Παππά

του Δημήτρη Παπανίκου

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε άλλο ένα πολυδιαφημισμένο έργο του δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο αφορούσε τη σταδιακή υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης. Στη σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε να ματαιώσει το διαγωνισμό ο οποίος είχε γίνει πριν από έναν χρόνο, με την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, παραπέμποντας έτσι το έργο στις ελληνικές καλένδες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Πέτρο Λεκάκη, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είχαν να κάνουν με τον υποψήφιο ανάδοχο, αλλά και με τις εμπλοκές που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία των ενστάσεων. Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Λεκάκης, κατά της απόφασης για τον προσωρινό ανάδοχο ο δεύτερος μειοδότης κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία, ωστόσο απορρίφθηκαν. Στο μεταξύ, όμως, έως ότου γίνει αυτό, είχε λήξει η εγγυητική του υποψήφιου αναδόχου καθώς και η οικονομική προσφορά του. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τού ζήτησαν να τις ανανεώσει όμως τους επόμενους μήνες ακολούθησε μπαράζ διαβουλεύσεων χωρίς ποτέ ο υποψήφιος ανάδοχος να προβεί σε αυτές τις ανανεώσεις. «Από αυτή τη συμπεριφορά η Οικονομική Επιτροπή συμπέρανε ότι ο υποψήφιος ανάδοχος προφανώς δεν επιθυμούσε να αναλάβει τελικά το έργο» τονίζει ο κ. Λεκάκης. Υπέρ της ματαίωσης του διαγωνισμού ψήφισαν οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλία» ενώ αυτοί της αντιπολίτευσης ψήφισαν «λευκό».

Επιφυλακτικός ο ανάδοχος

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες η πλευρά του αναδόχου θεωρεί ότι η μελέτη του έργου παρουσίαζε σημαντικές ατέλειες οι οποίες καθιστούσαν επισφαλή την εκτέλεσή του, αλλά και το τελικό ύψος της δαπάνης. Σημείο τριβής μεταξύ δήμου και προσωρινού αναδόχου ήταν οι πρόδρομες εργασίες που έπρεπε να γίνουν για την προετοιμασία του χώρου στον οποίο θα τοποθετούνταν οι υπόγειοι κάδοι. Αυτές προϋπόθεταν άδειες από διάφορες υπηρεσίες καθώς έπρεπε να ανοίξουν σκάμματα σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων, γεγονός που μπορεί να οδηγούσε σε απρόοπτα (π.χ. μετακίνηση δικτύων ή και αρχαιότητες) τα οποία θα μετέβαλαν και το προϋπολογισθέν κόστος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την επιφυλακτικότητα του προσωρινού αναδόχου ενίσχυσε και η πρόσφατη δικαστική έρευνα γύρω από τα έργα του τομέα Καθαριότητας.

Δύο χαμένα χρόνια

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 984.000 ευρώ και αφορούσε στην «προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων». Η προετοιμασία του διαγωνισμού ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια και η δημοπράτηση έγινε τον Μάρτιο του 2016 αλλά ένα χρόνο μετά οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Ανακύκλωση, Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων, Τοπική Αυτοδιοίκηση», είχε δηλώσει ότι «μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα γίνει η εγκατάσταση των πρώτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων στην Αγίας Σοφίας και την πλατεία Χρηματιστηρίου». Μάλιστα, το έργο είχε περιληφθεί και στον κατάλογο των έργων τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη λήψη του δανείου των 20 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο έργο ήταν ουσιαστικά προπομπός ενός μεγαλύτερου έργου υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων σε πολλές περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, πέραν του κέντρου. Το έργο επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος Jessica το οποίο χρηματοδοτεί έργα αστικής ανάπτυξης. Όμως, έπειτα από σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων το έργο κόπηκε με το επιχείρημα ότι δεν είχαν προλάβει να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Κατόπιν αυτού, ο δήμος είχε αποφασίσει να δημοπρατήσει ένα μέρος μόνο αυτού του έργου που αφορούσε την υπογειοποίηση των κάδων στο κέντρο της πόλης, το οποίο, όμως κι αυτό, τελικώς ακυρώθηκε.

Πυρά από Αν. Κουράκη

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης ο οποίος είχε παρακολουθήσει την πορεία του διαγωνισμού καθώς ήταν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, επέρριψε ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αφήνοντας συγχρόνως αιχμές και κατά του αντιδημάρχου Θανάση Παππά. «Ένα έργο το οποίο πραγματικά θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων ακυρώνεται. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας των υπηρεσιών του δήμου οι οποίες αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία ενός διαγωνισμού, με αποτελεσματικό τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ευθύνες υπάρχουν, όμως, και στους πολιτικούς τους προϊσταμένους οι οποίοι με το να μην μπορούν να παρακολουθούν σωστά τα πράγματα και να δίνουν λύσεις, στο τέλος ακυρώνουν προγράμματα και έργα της διοίκησης του δήμου, στα οποία είχε δοθεί μεγάλο βάρος και σημαντική σπουδαιότητα» ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Κουράκης.