Skip to main content

Ναυάγησε ο διαγωνισμός για τη Galenika

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της Σερβίας θόλωσε το τοπίο για την εξαγορά της Galenika, για την οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η Alapis, καθώς ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν θα πουληθεί σε κανέναν απ
Του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Για μια ακόμη φορά η σερβική κυβέρνηση θόλωσε το τοπίο, σχετικά με την εξαγορά της κρατικής φαρμακευτικής  Galenika, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και θεωρούνταν μέχρι πρότινος φαβορί η Alapis. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Μλάντιαν Ντίνκιτς, η φαρμακευτική δεν θα πουληθεί σε καμιά από τις τέσσερις εταιρίες που έχουν υποβάλει προσφορές εξαγοράς, γιατί δεν έχουν δραστηριότητες διεθνούς χαρακτήρα, κίνηση η οποία ερμηνεύεται ως προσπάθεια της κυβέρνησης να ανεβάσει την τιμή.

Σύμφωνα με τον κ. Ντίνκιτς, η  σερβική κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου να δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση της φαρμακευτικής, καθώς οι μέχρι σήμερα ενδιαφερόμενοι δεν έχουν δραστηριότητες διεθνούς χαρακτήρα. 

Πρώτο στοιχείο το οποίο συνηγορεί στο ότι η κυβέρνηση της Σερβίας «μπλοφάρει» είναι ότι όχι μόνο η Alapis που θεωρούνταν φαβορί στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αλλά και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι εταιρείες που έχουν διεθνή εμπειρία. Μάλιστα η Alapis έχει ήδη εισέλθει στην αγορά της Σερβίας μέσω της εξαγοράς της Sumadijalek τον Ιανουάριο του 2008.

Εξάλλου, όπως εξηγεί στην Voria.gr o γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β΄ στο Βελιγράδι, Στυλιανός Λιάγγης, η σερβική κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, για παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, αφού έχει τρομερή ανάγκη κεφαλαίων. Σημειώνει, σχετικά, ότι η κυβέρνηση δέχεται τρομερή πίεση από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε οι πρώην κρατικές επιχειρήσεις να γίνουν βιώσιμες, να αποκτηθούν κεφάλαια για δημόσιες επενδύσεις, αλλά και να καλυφθεί τμήμα του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Έχοντας μιλήσει με σοβαρούς παράγοντες της αγοράς, θεωρώ ότι υπό αυτές τις συνθήκες και αφού έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, αυτές οι κινήσεις της σέρβικης κυβέρνησης κρύβουν, κατά πάσα πιθανότητα, προσπάθειες να ανέβει η τιμή πώλησης», αναφέρει ο κ. Λιάγγης.

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο γενικός σύμβουλος, η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, καθώς θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του ΔΝΤ στη χώρα για την 4η αναθεώρηση και θα έχουν βγει σημαντικά συμπεράσματα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί ήδη μια παράταση προθεσμίας υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών και υποβολής αίτησης για την αγορά τευχών δημοπράτησης από την σερβική κυβέρνηση.