Skip to main content

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα τήρησε το στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι κατανοεί την δύσκολη οικονομική κατάσταση κάποιων χωρών, όμως τόνισε την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Η Ελλάδα είναι μέσα στις τέσσερις χώρες που τήρησαν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες που θέτει το ΝΑΤΟ στους συμμάχους του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ο Καναδάς αύξησαν πέρυσι τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 3,8%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισεκ. δολάρια περισσότερα απ' ό,τι το 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς η συμμαχία προσπαθεί να βάλει τέλος σε χρόνια περικοπών.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι κατανοεί την δύσκολη οικονομική κατάσταση κάποιων χωρών, όμως τόνισε την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Το 2015, εκτός από την Ελλάδα, το 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες δαπάνησαν και οι: Βρετανία, Πολωνία και Εσθονία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επικρίνει με δριμύτητα τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, λέγοντας αυτόν τον μήνα πως τα μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να καταβάλλουν πλήρως τις οικονομικές συνεισφορές τους, αν και η περυσινή αύξηση αποτελεί μια ευρύτερη απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και στις ανησυχίες για τους μαχητικούς ισλαμιστές.

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα... δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως ο Τραμπ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν μεταξύ τους.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία κινούνται προς τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανάται για την άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Η Γερμανία αυξάνει επίσης τη δαπάνη.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, ο οποίος θα συναντηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε πως αναμένει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης θα είναι ένα από τα κύρια θέματα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Μάιο στις Βρυξέλλες με τον Τραμπ.

Ωστόσο, στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως οι 26 ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν μεν συνολικά τις αμυντικές δαπάνες τους το 2016, αλλά μόνο σε «μικρή» κλίμακα. Σύμφωνα με το IISS, το οποίο βασίζεται σε μια διαφορετική μεθοδολογία από το ΝΑΤΟ για τον υπολογισμό των δαπανών, μόνο δύο από τις εν λόγω χώρες τήρησαν τον στόχο να αφιερώνεται για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ και αυτές είναι η Εσθονία και η Ελλάδα. Το Ινστιτούτο υπολογίζει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας κατά το 2016 στο 1,98% του ΑΕΠ.