Skip to main content

«Ναι» σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ

Το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα άναψαν οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης μετά και από τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν Γαλλ
Το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα άναψε το Eurogroup, εγκρίνοντας το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει Γαλλία και Γερμανία πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν το κείμενο συμφωνίας για χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ελλάδα, χωρίς καμία αλλαγή στο προσχέδιο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ικανοποιητική και σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής. Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα. Δεν πήραμε απόφαση μόνο για την Ελλάδα. Η Ευρώπη, η ΕΕ βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε, δε, πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη βγαίνουν πιο ισχυρές από αυτή την κρίση. «Κινηθήκαμε με σύνεση. Κάναμε και κάνουμε έναν αγώνα δρόμου μαζί με τον ελληνικό λαό. Μαζί πείσαμε τους Ευρωπαίους ότι έχουν να κάνουν με μια Ελλάδα αξιόπιστη με σχέδιο και στρατηγική», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι με την απόφαση του Eurogroup θεσπίζεται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, που εγγυάται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει τα ελαστικά κριτήρια δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, απόφαση που στηρίζει και διευκολύνει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα και να κάνουμε μεγάλες και βαθιές αλλαγές παντού. Χτίζουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη οικονομία με διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Το κείμενο της συμφωνίας

Σύμφωνα με το κείμενο συμφωνίας της γαλλο-γερμανικής πρότασης η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio (τελευταία καταφυγή), όταν η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής».

Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια» που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Η γαλλο-γερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».

Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».