Skip to main content

Ναι μεν αλλά από Πεταλωτή για 13ο και 14ο μισθό

Στην παραδοχή ότι η τριμερής επιτροπή πρότεινε την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης θ
Στην παραδοχή ότι η τριμερής επιτροπή πρότεινε την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το αντίθετο θα πείσει τους εταίρους μας.

«Ετέθη όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος υπό μορφή ερώτησης από τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής η ύπαρξη 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα απόρησαν γιατί δεν αφήνουμε 12 μισθούς», είπε ο κ. Πεταλωτής σχετικά με το εάν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και εάν θα ληφθούν και μέτρα για την αγορά.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «υπάρχει όμως ισχυρότατη επιχειρηματολογία, η οποία έχει να κάνει και με την προστασία του εισοδήματος του απλού Έλληνα πολίτη αλλά και του κρατικού εισοδήματος και των ταμείων ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία η περικοπή αυτών των δύο μισθών θα σήμαινε ένα δυσβάστακτο βιοτικό επίπεδο για τον πολίτη και μια πολύ μεγάλη απώλεια περίπου 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την επιχειρηματολογία και εκτίμησε ότι «στο τέλος τα επιχειρήματά μας θα πείσουν και τους εταίρους μας».

Τόνισε, επίσης, ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε, η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να σώσουμε τη χώρα και όλες οι πράξεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τείνουν και συγκλίνουν προς τα εκεί».

Κληθείς να σχολιάσει προτάσεις του πρώην υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου για πιο τολμηρές αποφάσεις, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει ένα κυρίως οικονομικό σκηνικό που κάνει την κυβέρνηση να λειτουργεί υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αλλά έχει σχέδιο που θα υλοποιήσει και που θα μας βγάλει από την κρίση.

Ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού», εξηγώντας πως «όταν έχουμε να κάνουμε με μια τόσο σημαντική κατάσταση είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν μπορεί να αλλάζει τη σύνθεση της κυβέρνησης, όταν μάλιστα όλοι τα υπουργεία εργάζονται τόσο σκληρά».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αναξιόπιστη και ανυπόληπτη και έκανε λόγο για «εγκλήματα σε βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών».

Επεσήμανε, δε, ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, η κυβέρνηση έδωσε μάχη για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων και των διεθνών παραγόντων.

«Λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν επώδυνα, ενώ παράλληλα προωθούμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία και το κράτος, όχι επειδή μας το επιβάλλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας, αλλά επειδή το απαιτεί η σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για τη χώρα σε σχέση με το δανεισμό, οι όροι του οποίου θα ανακοινωθούν, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Όπως εξήγησε, αφού δεν κατέστη δυνατό να δανείζεται η χώρα με λογικά επιτόκια και αφού η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποθηκεύσει το μέλλον του ελληνικού λαού, προχώρησε την προηγούμενη Παρασκευή σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής απέναντι στους πολίτες και ότι «είναι πολύ εύκολο να είμαστε μηδενιστές, να απαξιώνουμε τα πάντα και να τροφοδοτούμε μια ξενοφοβία, λέγοντας ότι παραδινόμαστε άνευ όρων».

«Θα περάσουμε δύσκολα, ούτως ή άλλως, περνάμε δύσκολα, αλλά θα κατακτήσουμε τελικά το κράτος που αξίζει στους Έλληνες», τόνισε, για να επισημάνει ότι με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών προχωράμε μπροστά.

Εξάλλου, ερωτηθείς σε τι συνίσταται η ικανοποίηση που εξέφρασε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτό έγκειται στο ότι προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία δανεισμού, που, δυστυχώς αν και ήταν αυτονόητο να μπορούμε να δανειζόμαστε, η πραγματικότητα το κατέστησε ζητούμενο.

«Οπότε όσο προχωράει αυτή διαδικασία του δανεισμού προχωράει, τόσο θα δηλώνουμε ικανοποιημένοι, στα μέτρα πάντα που ζούμε σήμερα», είπε.