Skip to main content

«Ναι» από ΛΑΟΣ, «όχι» από Αριστερά

Σφοδρή επίθεση άσκησαν στα δύο κόμματα εξουσίας οι πρόεδροι ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις ομιλίες τους στη Βουλή στη διάρκεια συζήτησης για το ν/σ του ΥΠΟΙΚ για τα νέα μέτρα.
Σφοδρή επίθεση άσκησαν στα δύο κόμματα εξουσίας οι πρόεδροι ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις ομιλίες τους στη Βουλή στη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο πακέτο μέτρων. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο ΛΑΟΣ, ενώ «όχι» ψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσμα για οργάνωση του λαού κατά των νέων μέτρων από Παπαρήγα

«Εμείς δεν πρόκειται να σας συνδράμουμε για να βγει το κεφάλαιο από τααδιέξοδά του. Για μας, εγγύηση Δημοκρατίας είναι ο λαός, οργανωμένος μεπρόγραμμα πάλης, με κατεύθυνση, με αντοχή» τόνισε η γενική γραμματέαςτου ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της επί του νομοσχεδίου για τηνεφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε, τώρα πια το ζήτημα της αλλαγής τάξης στην εξουσία είναιένα κυρίαρχο ζήτημα ανεξάρτητα αν υποκειμενικά αυτή τη στιγμή έχουνωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις.

«Ο λαός, με την πλειοψηφία του, μπορεί να αλλάζει τους νόμους. Καιπρώτα αλλάζουν οι νόμοι στην κοινωνία και μετά γίνονται νόμοι. Και μηνμας φοβίσετε γι΄ αυτό», απευθύνθηκε προς τις πτέρυγες της Βουλής,λέγοντας πως για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε «έκκλησησυστράτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, κατά ΚΚΕ».

«Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστεδιδαγμένοι πιο πολύ από ποτέ. Διδασκόμαστε από την προσφορά μας και απότις αδυναμίες μας. Ένα πράγμα δεν πρόκειται να πετύχετε: Να μαςστριμώξετε, να μας παρεμποδίσετε στη δράση. Μην σας περνάει από τομυαλό. Και θα γυρίσει μπούμερανγκ. Διότι ξέρουμε με ποιους έχουμε νακάνουμε».

«Αυτός που θα επιβάλλει την πραγματική δημοκρατία είναι ο λαός, όχιτο ΚΚΕ. Ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και δεν πρόκειται να μας κάνετε ναδιστάσουμε ή να δειλιάσουμε».

Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε θαρραλέοι» για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

«Περάσαμε από πολλές συμπληγάδες, παραλίγο να γλιστρήσουμε, τώραδεν θα μας το συγχωρήσει κανένας να υποκύψουμε σε εκβιασμούς», είπε καιπρόσθεσε ότι «η κρίση είναι ζήτημα πολιτικό δεν είναι λογιστικό».

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Από πού το βγάζετε αυτόόταν λέτε ότι σε τρία χρόνια θα αναγεννηθεί η Ελλάδα αν κάνει αυτές τιςθυσίες».

Όπως είπε, με βάση την εαρινή έκθεση της ΕΕ, μέχρι το 2011 τοδημόσιο χρέος της ευρωζώνης, θα έχει αυξηθεί κατά 20% και γενικότερατης ΕΕ κατά 22%.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας είναι πολύ μικρή στο χρέος της ευρωζώνης.Πώς, λοιπόν, θα αναγεννηθεί η Ελλάδα; Κι επιπλέον όταν υπάρχει πρόβλεψηότι στην ευρωζώνη θα είναι κοντά μείον 2% το κόστος των μισθών. Δηλαδήδεν μετέχει το κόστος στα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είναι αυτό τοπρόβλημα. Και θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να δεχθείθυσίες για να ανακάμψει», ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό λέγονταςότι αν δεν σκύψει το κεφάλι, σε δύο-τρεις μήνες δεν θα έχει το κράτοςνα πληρώσει συντάξεις.

«Πόσο είναι το κόστος των μισθών και των συντάξεων; 26 δισ. Πόσοείναι τα κρατικά έξοδα; 15 δισ. Σύνολο, στρογγυλλοποιημένα 42 δισ. Τιπροβλέπετε ότι θα εισπράξετε; 54 δισ. Γιατί θα γίνει στάση συντάξεων;»ανέπτυξε τον συλλογισμό της η κυρία Παπαρήγα επαναλαμβάνοντας ότιβασίζεται στην «ταμειακή λογική» της κυβέρνησης.

«Να πείτε: Θέλουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με το οποίοθέλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό,όντως, είναι ένα πολύ λογικό πρόγραμμα», είπε.

Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για το πούοφείλεται η κρίση και επίσης ρώτησε: «Ή λέτε συνειδητά ψέματα ή έχετεέναν ανορθολογισμό και προχειρότητα». «Σοβαρά λέτε ότι η κρίση οφείλετεστα λαμόγια και τις μίζες ; Για πρώτη φορά διέρχεται τέτοια κρίση τοπαγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα επειδή υπάρχουν λαμόγια παντού;».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπολείπεστε τόσο, έχετε τέτοιοανορθολογισμό», είπε και κατέληξε: Σας συμφέρει να τα βάζετε μεορισμένες συνέπειες και όχι με τη βαθύτερη αιτία», συμπληρώνοντας ότι«η ύφεση και η κρίση έρχεται ύστερα από υπερσυσσώρευση κεφαλαίων.

Επίθεση Καρατζαφέρη σε ΠΑΣΟΚ- ΝΔ

Φραστική επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας τα ότι με τη διακυβέρνησή τους αύξησαν το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει ότι «θα βρεθούν και θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι, που οδήγησαν τη χώρα στη λαιμητόμο».

Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα, γιατί, όπως είπε, η απόφαση που πρέπει να πάρουν τα κόμματα σήμερα είναι «αν θα εκτελεστεί η χώρα, ή αν θα την αφήσουμε να πέσει σε κώμα».«Σήμερα, ψηφίζουμε αν θα έχει μισθό από τη πρώτη του μήνα ο δημόσιος υπάλληλος, ή αν θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι. Αν κάποιος με επιχειρήματα και συγκεκριμένα, μου πει ότι μπορεί να γίνει αυτό χωρίς την είσοδο μας στο ΔΝΤ και να βρούμε τα 10 δισ με άλλο τρόπο, θα προστρέξω», τόνισε και απευθυνόμενος στην ΝΔ πρόσθεσε: «Αν το ΠΑΣΟΚ είχε 149 ψήφους, τι θα ψηφίζατε; Πτώχευση της χώρας;»

Στη συνέχεια, μίλησε «για ώρα ευθύνης». Αιτιολογώντας, δε, τη στάση του κόμματός του, ανέφερε δηκτικά: «Προσερχόμαστε στο «ναι», όπως η κ. Μυλωνά και η κ. Παναγοπούλου, που πήγαιναν τα λύτρα για να σώσουν τον άντρα τους. Και εμείς σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε λύτρα για τη πατρίδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να εκτελεστεί».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «αδύναμη κυβέρνηση» που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση «για να προστατέψουμε τον ελληνικό λαό από τα μέτρα, που κρύβει σήμερα, και θα φέρει αύριο με Προεδρικά Διατάγματα».

Μίλησε ακόμα για σπίθα που είναι έτοιμη να ανάψει, τονίζοντας ότι «όταν επικρατεί η λογική του όπλου, κανείς δεν υπογράφει ότι τα χθεσινά, θα είναι και τα τελευταία επεισόδια».

«Με μεγάλο πόνο πηγαίνουμε σε μια αναγκαστική εκχώρηση του «ναι». Θα είμαστε, όμως, εκεί να σας περιμένουμε και να σας ελέγχουμε τι θα κάνετε», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και ακολούθως, άσκησε έντονη έντονη κριτική για «τα παράθυρα με δωδεκάρια, που αφήνει η κυβέρνηση με τους μισθούς των προέδρων και των διοικητών ΔΕΚΟ» για να προσθέσει: «Να βάλουμε οροφή τα 4.000 ευρώ. Για να μπορούμε να πούμε και στον συνταξιούχο και στον εργαζόμενο ότι δεν θα πάρει το επίδομα και θα του κοπεί ο μισθός του», πρόσθεσε.

Τσίπρας: «Θέατρο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας τους για «θέατρο πολύ διδακτικό για το ποιος από τους δυο έκλεψε περισσότερο, λεηλάτησε ή καταχράστηκε περισσότερο το δημόσιο πλούτο».

Αυτό, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά στη βουλή, λέγοντας ότι «ο ένας θυμήθηκε τις κουρτίνες των υπουργών και το βατοπέδι, ο άλλος θυμήθηκε το χρηματιστήριο. Όμως κανένας από τους δυο δεν θυμήθηκε τη Siemens, την Ολυμπιάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι οι επιλογές του μηχανισμού στήριξης οδηγούν σε χρεοκοπία και σε αδιέξοδο το σύνολο της κοινωνίας, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

Απευθυνόμενος στους δυο πολιτικούς αρχηγούς είπε ότι «αποδείξατε και οι δυο ότι εκπροσωπείτε επάξια το απαξιωμένο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης που καταρρέει».

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν να πουν τίποτα πειστικό στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν χθες στους δρόμους. «Ο Παπανδρέου προστάζει την εθνική σιωπή την ώρα που κατακρεουργεί την κοινωνία και ο Σαμαράς ενοχλείτε από την οργή του κόσμου και τις κινητοποιήσεις και ίσως από ενοχή που δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, σπεύδει να δώσει τα διαπιστευτήριά του ότι θα τηρήσει τα μέτρα και θα δώσει συνέχεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Πρόσθεσε ότι «κανένας από τους δυο πόλους αυτού του αποτυχημένου συνασπισμού εξουσίας δεν μπορεί να εκφράσει το καινούργιο, δεν μπορεί να εκφράσει τον κόσμο που βγαίνει στους δρόμους διότι δεν έχει να πει τίποτα σε κανέναν». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κοινωνία καταδικάζει τον κυνισμό της εξουσίας που αναζητεί σωτηρία στα επίχειρα της βίας και του εγκλήματος.

«Κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Βγενόπουλου, τον κάλεσε να σιωπήσει και να μην μιλά για ηθικούς αυτουργούς.