Skip to main content

Να σταματήσει η βία κατά των γυναικών στο Κονγκό ζητά η ActionAid

Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ,η ActionAid κάνει έκκληση για βοήθεια από τις ΗΠΑ ώστε να σταματήσει η βία κατά των γυναικών.

Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η ActionAid κάνει έκκληση για βοήθεια από τις ΗΠΑ ώστε να σταματήσει η βία κατά των κοριτσιών και γυναικών σε μια χώρα που ο βιασμός έγινε όπλο πολέμου.

«Καλούμε την κυρία Κλίντον να ηγηθεί μιας προσπάθειας από τις ΗΠΑ ώστε να σταματήσει η βία κατά των κοριτσιών και γυναικών καθώς είναι μια από τους εισηγητές του Νόμου για τη Βία κατά των Γυναικών σε Διεθνές Επίπεδο (International Violence Against Women Act) κατά την τελευταία συνεδρία του αμερικανικού Κογκρέσου,» δήλωσε η Bibiane Mbaye, Συντονίστρια Πολιτικής της ActionAid για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Από τον Ιανουάριο που άρχισαν πάλι στρατιωτικές επιχειρήσεις, πάνω από 600 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια έχουν βιαστεί, δεκάδες χωριά έχουν πυρποληθεί και 800.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους.

«Τα κορίτσια και οι γυναίκες πέφτουν θύματα αυτού του πολέμου για σχεδόν 15 χρόνια. Αυτή η κουλτούρα ατιμωρησίας μπροστά σε σοβαρές παραβιάσεις κατά των δικαιωμάτων των κοριτσιών και γυναικών πρέπει να σταματήσει,» πρόσθεσε η Mbaye.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα στον Ιούνιο μόνο και η μαζική έξοδος συνεχίζεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος για βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών και για μετάδοση του ιού HIV/AIDS αυξάνεται.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα για να σταματήσει η βία,» δήλωσε ο Alpha Sankoh, Διευθυντής των Προγραμμάτων της ActionAid στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Οι συνεχιζόμενες συρράξεις στα ανατολικά της χώρας έχουν θέσει και πάλι τα κορίτσια και τις γυναίκες σε πολύ μεγάλο κίνδυνο καθώς πολλές έχουν πέσει θύματα βιασμού ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις μάχες. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει,» πρόσθεσε.

--------------------------------
© Eric Kilongi/ ActionAid

Business Story
Off