Skip to main content

Να προσγειωθούμε στον κάθετο αγωγό Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Ελλάδας

Χωρίς την έγκριση της Δύσης, ρωσικός αγωγός στην Ελλάδα δεν μπορεί να κατασκευαστεί, και η Δύση αρνείται. Γράφει ο Μακεδών.

Ομολογώ ότι «κουράστηκα» εδώ και τέσσερα χρόνια να αντικρούω τις υπερφίαλες ανακοινώσεις Ελλήνων πολιτικών, άλλοτε περί οριοθετήσεως της ΑΟΖ, άλλοτε περί κατασκευής αγωγών ενέργειας. Δεν γνωρίζω πόσοι από τους εκφραστές αυτών των θέσεων γνωρίζουν τι συμβαίνει και μάς εμπαίζουν σκοπίμως για δικό τους όφελος, ή παρασύρονται από αραχνιασμένες ιδεοληψίες, και τα «θέλω» τους νομίζουν ότι μπορούν να τα υλοποιήσουν.

Εχθές εξήγησα ότι χωρίς την έγκριση της Δύσης, ρωσικός αγωγός στην Ελλάδα δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Και η Δύση αρνείται. Επιχείρησε ο κ. Κώστας Καραμανλής να ενεργοποιήσει την συμφωνία κατασκευής αγωγού Πύργου (Μπουργκάς)-Αλεξανδρούπολης και τα αποτελέσματα τα γνωρίσαμε. Και αν δεν εγκατέλειπε την εξουσία -διότι αυτό έπραξε με τον τρόπο που κινήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2009, που αντί υποσχέσεων και θετικών μηνυμάτων, τα ζωγράφιζε όλα μαύρα- έχουμε λόγους να υποθέτουμε ποια θα ήταν η κατάληξη.

Γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας. Η ΚΥΠ θα τον ενημέρωσε. Προς τι επομένως να επιτρέπει υπουργούς του, αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να δίνει στον λαό την εντύπωση ότι θα μας δώσει ακόμη και χρήματα η Ρωσία;

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, που αποκάλυπτε συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν -χωρίς να συμβεί  κάτι ανάλογο από ρωσικής πλευράς- ήρθε η οργισμένη απάντηση των Αμερικανών, η οποία δημοσιεύθηκε εχθές στην voria.gr. Έτσι, μετά την ενόχληση που προξένησε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει απελευθέρωση του Ξηρού που δολοφόνησε δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, προστίθεται και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης -όπως διατυπώθηκε- να προχωρήσει στην κατασκευή ελληνο-ρωσικού αγωγού, με δεδομένη την άρνηση των ΗΠΑ.

Επειδή, η πορεία που ακολουθούμε στο θέμα των αγωγών, είναι παραπλήσια αυτής που ακολούθησε η Βουλγαρία, ερανίζομαι αποσπάσματα από άρθρο του κ. Βλαντιμίρ Σάμπεθ, που δημοσιοποίησε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, με τίτλο «Από την μεγαλομανία στον ρεαλισμό», και αναφέρεται στην προσγείωση της Βουλγαρίας στην πραγματικότητα, με την απόφαση κατασκευής «Κάθετου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου». Ουσιαστικώς πρόκειται για συναπόφαση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας.

Γράφει μεταξύ άλλων, ο κ. Σάμπεθ, ότι «μετά την αποτυχία, σε ό,τι αφορά την κατασκευή του ονειρικού διευρωπαϊκού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream στα τέλη του περασμένου έτους, οι βουλγαρικές αρχές πρότειναν, στις Βρυξέλες, πληθώρα εξωτικών ιδεών.

» Μετά την ακύρωση του σχεδίου, η Σόφια αποφάσισε, στα τέλη του περασμένου έτους, να κατεβάσει το βλέμμα από τα ουράνια και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Να συνειδητοποιήσει, ότι για την ώρα η Βουλγαρία δεν έχει την δυνατότητα να διαδραματίσει κανένα ρόλο σε επίπεδο ηπείρου και ότι μάλλον θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην επικίνδυνη, για την ίδια, εξαιρετικά μεγάλη της εξάρτηση από ένα και μοναδικό προμηθευτή αερίου- την απρόβλεπτη και μη αγαπητή στις Βρυξέλες και την Ουάσιγκτον, Ρωσία».

Ποια είναι η προσγείωση, στην οποία αναφέρεται ο κ. Σάμπεθ; Οι συμφωνίες των Βρυξελών, τον Δεκέμβριο του 2014, μεταξύ της Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας, σε ό,τι αφορά στην σύνδεση, των συστημάτων τους μεταφοράς φυσικού αερίου. Στόχος είναι η δυνατότητα μεταφοράς του αερίου και προς τις δυο κατευθύνσεις προς όποια από τις χώρες έχει ανάγκη σε κάποια δεδομένη περίοδο.

Στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών (με τον κ. Λαφαζάνη), η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Σόφια, επιβεβαιώθηκε η επιθυμία πραγματοποίησης αυτού του πολύ πιο πρακτικού και ρεαλιστικού σχεδίου και έδωσε το πράσινο φως για την πραγμάτωσή του. Όπως δείχνουν τα πράγματα, τελικά επικράτησε η ορθή λογική μια και είναι πολύ πιο ρεαλιστική και φυσική η επιτυχία ενός περιφερειακού σχεδίου, σε σύγκριση με τα μεγαλομανή πλάνα ηπειρωτικού επιπέδου.

Η Ρουμανία διαθέτει αρκετές ίδιες ποσότητες και κοιτάσματα φυσικού αερίου και, σίγουρα, δεν έχει καμία αντίρρηση να εξασφαλίσει νέες εξωτερικές αγορές. Η Βουλγαρία σταματά να εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή- την ρωσική κρατική επιχείρηση Gazprom, την οποία η Κομισιόν κατηγορεί για μονοπώλιο στην αγορά και θα μπορεί, σε περίπτωση ανάγκης, να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ελλάδα ή την Ρουμανία.

Να σημειωθεί ότι προβλέπεται στον Βορειοελλαδικό χώρο η ύπαρξη δεξαμενών -στην Καβάλα υπάρχουν, στην Αλεξανδρούπολη σχεδιαζόταν να κατασκευασθούν- από τις οποίες μπορούν να εφοδιάζονται υγροποιημένο αέριο οι βαλκανικές χώρες. Και αν οψέποτε επιτραπεί η κατασκευή ρωσικού αγωγού στο ελληνικό έδαφος, ο «Κάθετος Αγωγός» θα αποβεί χρησιμότατος για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Μακεδών