Skip to main content

Να μην χαθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Κατάρ, λέει η Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Κόλπο, ειδικά δεδομένης της δυναμικής ανάπτυξης της περιοχής.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Κόλπο, ειδικά δεδομένης της δυναμικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η Μέρκελ έκανε αυτές τις δηλώσεις από το Κατάρ κατά την τελευταία ημέρα της τετραήμερης επίσκεψής της στον Κόλπο. «Σίγουρα δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα», είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι ασιατικές χώρες αποδεικνύονται καλύτεροι γνώστες, συγκριτικά με τη Γερμανία, στην καλλιέργεια επιχειρηματικών δεσμών στην περιοχή.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε», δήλωσε η Μέρκελ. Μία αποτυχημένη προσπάθεια θα σήμαινε ότι η Γερμανία δεν θα είναι ανταγωνιστική στην περιοχή τα επόμενα 20 χρόνια, εκτιμούν αναλυτές.

Όσον αφορά στο θέμα της οικονομίας, η Μέρκελ τόνισε: «Το ξέρω ότι κοιτάζετε προς την Ευρώπη με ανησυχία μετά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, καθώς έχουμε επωφεληθεί από το ευρώ στο παρελθόν».

«Πρέπει να εργαστούμε για την προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων», υπογράμμισε η καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε χθες Τετάρτη με Σαουδάραβες επιχειρηματίες και γυναίκες.

Παράλληλα η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μίας ταχείας επίλυσης του Μεσανατολικού. Το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν επίσης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της.

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι όλα τα χαρτιά πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, αν η χώρα προτίθεται να είναι ειλικρινής όσον αφορά τις πυρηνικές της δυνατότητες. Η Μέρκελ επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ στο πλαίσιο της περιοδείας της στον Κόλπο. Προτού επιστρέψει σήμερα στη Γερμανία, θα κάνει μία σύντομη στάση στο Μπαχρέιν.