Skip to main content

Να μην έχει η έννοια της Κυκλικής Οικονομίας την τύχη της Καινοτομίας

Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ευτελισμού της έννοιας της καινοτομίας. Κανείς δεν θα ήθελε να επαναληφθεί το φαινόμενο και στην κυκλική οικονομία

του Αθανάσιου Σαββάκη*

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω το σημερινό μου άρθρο με έναν προβληματισμό. Τον προβληματισμό της παρέκκλισης από τον στόχο, μιας τόσο σημαντικής έννοιας όπως η οικοδόμηση της «Κυκλικής Οικονομίας». Και επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι ο συγκεκριμένος προβληματισμός προέρχεται από τον δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί τα πολλά τελευταία χρόνια, για μια άλλη, εξίσου σημαντική έννοια για την ανάπτυξη, αυτήν της καινοτομίας. Όλοι μας, έχουμε γίνει μάρτυρες, μάλλον ευτελισμού της έννοιας της καινοτομίας, γι’ αυτό, και λόγω προσωπικής επαγγελματικής δραστηριοποίησης – η επιχειρηματική μου δραστηριότητα είναι μέρος της εφαρμοσμένης «Κυκλικής Οικονομίας»– θα ήθελα να μην επαναληφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο και για την «Κυκλική Οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό αισθάνομαι ικανοποίηση διαβάζοντας την παρακάτω δήλωση: «Η οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας για την Ευρώπη, αποτελεί καίρια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο και σχεδιάζουμε την ανάγνωση νέων πρωτοβουλιών εντός του 2017. Ενισχύουμε τη διασύνδεση ανάμεσα στον σχεδιασμό. την παραγωγή, την κατανάλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων, και κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια πράσινη, κυκλική και ανταγωνιστική Ευρώπη».

Η δήλωση αυτή του κ. Frans Timmermans, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπεύθυνου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι καίριας σημασίας για την μετουσίωση της «κυκλικής οικονομίας» από θεωρητική διαπίστωση σε μοχλό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, την επόμενη δεκαετία.

Βεβαίως, η εξειδίκευση των δράσεων και των πολιτικών προς αυτήν την κατεύθυνση είναι για μας το κρίσιμο στοίχημα, που θα οδηγήσει στη γρήγορη επίτευξη του στόχου δημιουργίας της νέας μορφής οικονομικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να προτείνω να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη συνεργιών και με τις όποιες πολιτικές στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, διότι η εμπειρία μας δείχνει ότι σε περιπτώσεις ανάληψης νέων πρωτοβουλιών, πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος του «ανταγωνισμού» με τρέχουσες πολιτικές.

Η υιοθέτηση δράσεων «κυκλικής οικονομίας» είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της αναπτυξιακής κατεύθυνσης προς την οποία πρέπει να κινηθούν οι επιχειρήσεις μας τόσο για την αναζήτηση της βιωσιμότητας, όσο και για την γενικότερη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου παραγωγικού υποδείγματος της χώρας. Τα επιτυχημένα παραδείγματα και οι καλές πρακτικές «κυκλικής οικονομίας» από τις Σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία κλπ, προσαρμοζόμενες στα δεδομένα της χώρας μας, πράγματι, πιστεύω ότι μπορούν να δημιουργήσουν «πράσινα» οφέλη για τις επιχειρήσεις και για την κοινωνία μας.

Η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, ο περιορισμός της σπατάλης των τροφίμων, η φροντίδα των εδαφών, αλλά και δράσεις που τελικά κρατούν μακριά από τις χωματερές και τη θάλασσα σημαντικά προϊόντα του τεχνολογικού μας πολιτισμού όπως το πλαστικό και το πυρίτιο, είναι ενδεικτικές μόνον δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της «κυκλικής οικονομίας» και της αειφορίας.

*Ο Αθανάσιος Σαββάκης είναι επιχειρηματίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος