Skip to main content

Όργιο διακίνησης στο ΑΠΘ - Μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ ζητεί το ίδρυμα

Οι δύο προτάσεις που έχει καταθέσει για τη μετεγκατάσταση της μονάδας ΟΚΑΝΑ το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα - Ανταλλάσσουν τη μεθαδόνη με κάτι «καλύτερο»

του Δημήτρη Παπανίκου

Ο εντοπισμός ενός νεκρού άνδρα, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, έξω από τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, περιστατικό το οποίο αποκάλυψε προ ημερών η Voria.gr, άνοιξε εκ νέου συζήτηση μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών εντός του πανεπιστημίου, αλλά και για την ανάγκη μετακίνησης της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης η οποία λειτουργεί εντός του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στα όρια με το χώρο του πανεπιστημίου.

«Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Η πλατεία Χημείου ήταν πάντα ένας χώρος όπου συναντούσε κανείς τέτοιες δραστηριότητες. Η παρουσία φυλάκων το τελευταίο διάστημα περιόρισε σημαντικά το πρόβλημα μεταφέροντας τις δραστηριότητες αυτές όμως είτε στη Ροτόντα είτε στην άλλη άκρη του πανεπιστημίου, στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Εκεί και κυρίως ανάμεσα στο κτίριο της Υδραυλικής και τον πύργο του Παιδαγωγικού η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» σημειώνει στον «Διάλογο», το διαδικτυακό φόρουμ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ένας εκ των διευθυντών Τομέα της Πολυτεχνικής. Προσθέτει πως «οι έμποροι ναρκωτικών έχουν καταλάβει τον χώρο ακροβολίζοντας μάλιστα ‘τσιλιαδόρους’ για να ελέγχουν την περιοχή, ώστε να εξυπηρετούν με την άνεση τους πελάτες τους». Σημειώνει ότι «οι φύλακες του ΑΠΘ ανταποκρίνονται πάντα στις κλήσεις μας, αλλά μόλις φεύγουν το σκηνικό επανέρχεται» και υπενθυμίζει ότι «ο χώρος αυτός βρίσκεται ακριβώς στον δρόμο που ακολουθούν καθημερινά χιλιάδες φοιτητές απ’ όλες τις σχολές του ΑΠΘ, για να φτάσουν στη Φοιτητική Λέσχη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και από αναρτήσεις άλλων πανεπιστημιακών, το πρόβλημα εντείνεται από την παρουσία της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ η οποία λειτουργεί μεν εντός του ΑΧΕΠΑ, αλλά βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο κτίριο της Υδραυλικής και απέναντι από το Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ.

Μάλιστα, επειδή η μονάδα είναι αποκλεισμένη από το υπόλοιπο νοσοκομείο η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται δια μέσου του ΑΠΘ.

Ανταλλάσσουν τη μεθαδόνη με κάτι «καλύτερο»

«Η παρουσία της μονάδας αποτελεί πόλο έλξης για τους εμπόρους που προσπαθούν να ψαρέψουν τους πιο αδύναμους. Αυτό αποτυπώνεται από αυτά που ζούμε καθημερινά στην περιοχή, με χρήστες που προσπαθούν να βγάλουν απ’ το στόμα τους το χάπι που μόλις έλαβαν ώστε να το πουλήσουν για κάτι ‘καλύτερο’» αναφέρεται στον «Διάλογο». Προστίθεται, δε, πως «οι έμποροι δεν στοχεύουν μόνο όσους είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, αλλά ψάχνουν και για ‘νέο αίμα’. Οι χιλιάδες νεαροί φοιτητές μας, τους οποίους μας εμπιστεύτηκε η κοινωνία για να τους εκπαιδεύσουμε και να τους μορφώσουμε, αποτελούν εύκολη λεία για τους αδίστακτους εμπόρους».

Σύμφωνα με αρκετούς πανεπιστημιακούς η μονάδα του ΟΚΑΝΑ θα έπρεπε να είχε ήδη μετεγκατασταθεί «δεν θα έπρεπε ποτέ να εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο σημείο» τονίζουν. Το θέμα είχε απασχολήσει τη Σύγκλητο του ΑΠΘ πριν ακόμη από αρκετά χρόνια όταν είχε ζητήσει τη μετακίνηση της μονάδας εντός του ΑΧΕΠΑ, αλλά επί της Αγίου Δημητρίου καθώς το σημείο εκείνο βρίσκεται εκτός των ορίων του campus του ΑΠΘ και ως εκ τούτου μπορεί πιο εύκολα να αστυνομευθεί.

Επαφές του ΑΠΘ με τον ΟΚΑΝΑ

Τους τελευταίους μήνες το θέμα αυτό, όπως και γενικότερα αυτό των ναρκωτικών το χειρίζεται για λογαριασμό του ΑΠΘ μια ειδική επιτροπή με επικεφαλής την καθηγήτρια της Νομικής Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου. Σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου – Καστανίδου το ΑΠΘ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τον τελευταίο καιρό με τον ΟΚΑΝΑ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια άλλη λύση για τη μονάδα χορήγησης μεθαδόνης. Σύμφωνα με την ίδια το πανεπιστήμιο έχει καταθέσει δύο προτάσεις. Η πρώτη είναι να μετακινηθεί η μονάδα εντός του χώρου του νοσοκομείου, αλλά προς την πλευρά της Αγίου Δημητρίου ώστε να μην βρίσκεται σε άμεση επαφή με το campus. Επιπλέον, θα μπορεί να αστυνομεύεται καλύτερα καθώς εκεί δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί που απορρέουν από το πανεπιστημιακό άσυλο. Η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε το ΑΠΘ είναι να μετακινηθεί η μονάδα στο χώρο όπου λειτουργούσε το νοσοκομείο Λοιμοδών. Ωστόσο, ο ΟΚΑΝΑ φαίνεται να απορρίπτει αυτή τη λύση, αλλά συζητά την πρώτη πρόταση. «Πάντως, υπάρχει πολύ καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές και νομίζω πως θα υπάρξουν αποτελέσματα» αναφέρει η επικεφαλής της Επιτροπής. Η κυρία Συμεωνίδου – Καστανίδου τονίζει πως η λειτουργία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ συνδέεται πράγματι με τη διακίνηση. «Το φαινόμενο εντείνεται κυρίως τις Παρασκευές όταν χορηγείται στα εξαρτημένα άτομα δόση μεθαδόνης για τρεις ημέρες». Υπογραμμίζει πως «όπου κι αν πάει η μονάδα θα δημιουργεί ανάλογα προβλήματα, όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο χώρος του πανεπιστημίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν είναι δυνατόν να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών εντός του campus».

Οι δράσεις της Επιτροπής

Η «Διεπιστημονική Επιτροπή του ΑΠΘ για την Μελέτη Προτάσεων Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών» όπως είναι ο ακριβής τίτλος της έχει ως έργο την ενίσχυση των δράσεων του ΑΠΘ κατά των εξαρτήσεων, την ανάληψη δράσεων κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης των φοιτητών/τριών, του προσωπικού του πανεπιστημίου και ευρύτερα των πολιτών, και την προώθηση της συνεργασίας του ΑΠΘ με αρμόδιους φορείς.

Η επιτροπή επιδίωξε και έχει συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές προκειμένου μαζί με τους υπευθύνους φύλαξης του ΑΠΘ να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ήδη, υπήρξαν κάποια σημαντικά αποτελέσματα όπως η εξάλειψη της διακίνησης από τους χώρους της πλατείας Χημείου και πέριξ της Φιλοσοφικής Σχολής.

Έχει αναπτύξει συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ η οποία περιλαμβάνει διάφορες δράσεις όπως η οργάνωση «Street Work» τρεις φορές την εβδομάδα, η τοποθέτηση ΒΑΝ του ΚΕΘΕΑ πλησίον του ΑΧΕΠΑ, η εκπαίδευση του προσωπικού φύλαξης του ΑΠΘ από το ΚΕΘΕΑ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των χρηστών, η διανομή έντυπου υλικού σε πρωτοετείς κ.ο.κ. Υπάρχει επίσης συντονισμός δράσης και με άλλους φορείς απεξάρτησης όπως ΟΚΑΝΑ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟ, ΜΕΞΕΞΙΣ, αλλά και το 18 ΆΝΩ. Η Επιτροπή διοργανώνει επίσης διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ στους ανοιχτούς χώρους του campus, ξεκίνησε ηλεκτρονική καμπάνια με σχετικά μηνύματα, τα οποία θα βρίσκονται αναρτημένα στην κεντρική ιστοσελίδα του ΑΠΘ και στις ιστοσελίδες όλων των Σχολών και Τμημάτων του ΑΠΘ κ.ά.

Η Επιτροπή σχεδιάζει και άλλες ενέργειες εντός του 2017. Σε αυτές περιλαμβάνεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση της συνεργασίας με την Φαρμακευτική Σχολή, προκειμένου οι προπτυχιακοί φοιτητές της Φαρμακευτικής να έχουν τη δυνατότητα παροχής πρακτικής εκπαίδευσης στις 12 Μονάδες Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης που εδρεύουν στο νομό Θεσσαλονίκης. Θα διερευνηθεί, επίσης, η δυνατότητα σύναψης αντίστοιχου μνημονίου συνεργασίας με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς και με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Συνεργασίας ΣΕΙΡΙΟΣ του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και των φορέων της πόλης που δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο στο χώρο των εξαρτήσεων.
Επίσης, υλοποιούνται παρεμβάσεις σε χώρους συγκέντρωσης των φοιτητών εντός του campus του ΑΠΘ με τη βοήθεια των διαφόρων καλλιτεχνικών ομάδων του προγράμματος Π.Ε.Θ.Ε.Α., ΑΡΓΩ - Ψ.Ν.Θ., με παράλληλη διανομή ενημερωτικού υλικού. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί διάφορες δράσεις, καλλιτεχνικές, αθλητικές, διοργάνωση ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων κ.ο.κ.